Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De 10 meest verkochte groene auto's

Een groene auto is niet echt veel duurder dan zijn wat minder propere broer met even krachtige motor en hij is vaak zelfs een pak goedkoper dan een tegenhanger met een zwaardere motor.

(netto) - De auto-industrie bevindt zich op een scharniermoment. Niet alleen wordt ze getroffen door de grootste crisis in jaren, ze staat ook voor een industriële revolutie, die het begrip auto, zoals we dat vandaag kennen, volledig kan herdefiniëren. Op het Autosalon van Brussel tonen zeker 4 constructeurs al hun volelektrische modellen, die binnen dit en 2 jaar in serie op de markt gebracht worden. Verwacht wordt dat de ontwikkeling van de brandstofceltechnologie nog iets meer tijd in beslag neemt, maar ook daarvan worden tegen 2020 serieproducten verwacht.

En de auto’s van vandaag?

Constructeurs moeten fors investeren in het groener maken van hun wagens. Dat kost uiteraard geld, dat terugverdiend moet worden. Toch is een groene auto niet echt veel duurder dan zijn wat minder propere broer met even krachtige motor en hij is vaak zelfs een pak goedkoper dan een tegenhanger met een zwaardere motor. Anders is het gesteld met de hybride wagens, waarvoor de doorgedreven techniek onder de motorkap fors bijbetaald moet worden. U kan niet alleen in het gamma onder 105 g CO2/km ‘groen’ shoppen, want ook bij krachtigere versies zijn meestal groene varianten te krijgen. Uiteraard kan u dan niet rekenen op een overheidstussenkomst van 15 procent. Maar wanneer de auto minder dan 115 g CO2/km uitstoot, geeft dat nog altijd recht op een korting van 3 procent op de aankoopprijs.

26.642 x –15%

In 2009 werden in België 26.642 auto’s met een CO2-uitstoot < 105 g/CO2 ingeschreven. Koploper was de Ford Fiesta Econetic, die met 5.301 exemplaren 19 procent van de markt voor zijn rekening nam.

Klik hier om te vergroten

Zaterdag 16/1 gratis bij De Tijd

Dossier Autosalon: Tijd voor een groene wagen?

Tips om ecologisch ook rendabel te maken

  • Beleggen: Welke fondsen klopten Bel 20 in 2009?
  • Multimedia: Laptops in alle maten en gewichten
  • Budget: Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar?
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud