Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe veilig zijn kasbons?

Je hoort het de laatste dagen overal: geld op een spaarboekje is tot op zekere hoogte beschermd door het garantiefonds. Maar hoe zit het precies met kasbons, toch ook erg populair in ons land?
Kasbons die in een kluis liggen vallen niet onder het garantiefonds.

(netto/de belegger) - Premier Leterme heeft het de laatste dagen tientallen malen herhaald: spaarders kunnen op beide oren slapen. Dankzij de reddingsoperaties bij Fortis en Dexia zijn beide banken opnieuw in rustiger vaarwater gekomen en hoeft niemand nog te vrezen voor een faillissement. Daarnaast is er natuurlijk nog het federaal garantiefonds dat de spaartegoeden beschermt tot een maximumbedrag van 20.000 euro.

Wie het graag nog veiliger heeft, kan zijn toevlucht nemen tot de staatsbons, waarvan om de drie maanden nieuwe uitgiftes plaatsvinden. Meer zekerheid staat natuurlijk wel gelijk aan een lager rendement.

En kasbons?

Maar ook kasbons zijn erg populair in ons land. Hoe zit het daar met de bescherming? Kasbons vallen wel degelijk onder het beschermingsstelsel voor spaarproducten, maar enkel als het kasbons op naam of kasbons op een effectenrekening betreft. In dat geval heb je ook hier recht op een maximum vergoeding van 20.000 euro per persoon en per bank. Let wel: het gat om één 'pot'. De 20.000 euro wordt dus gebruikt voor het totaal van je deposito's (termijn-, zicht-, spaar- en effectenrekeningen) te dekken.

Dat cijfer wordt binnenkort wellicht opgetrokken, want de ministers van financiën van de Europese Unie kwamen vandaag overeen dat elk land minimum 50.000 en maximum 100.000 euro bescherming moet bieden.

Enige uitzondering op de regel zijn kasbons aan toonder, die je bijvoorbeeld in een kluis bij de bank of thuis bewaart. Die zijn uitdrukkelijk niet gedekt door de beschermingsmaatregelen.

Meer weten over de bankencrisis en je spaarcenten?

Lees dan ons nieuwe dossier

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.