Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Termijnrekening dé oplossing voor je spaargeld?

De afgelopen maanden toonden de banken zich heel gul voor de houders van het spaarboekje. Aan die gouden spaartijd lijkt voorlopig een einde te komen.

(netto) - Daardoor overwegen veel spaarders de stap te zetten naar een termijnrekening. Dat blijkt uit een poll op netto.be waarin spaarders werd gevraagd of ze hun geld zouden weghalen als het spaarboekje minder opbrengt. Het resultaat: 21 procent vlucht naar de termijnrekening.

Die keuze is niet zo gek omdat een termijnrekening een hoger bruto-rendement heeft. Bovendien kan je je met een termijnrekening vandaag indekken tegen de nakende renteverlagingen. Als je een termijnafrekening afsluit voor één jaar, dan geniet je gedurende de hele looptijd van dezelfde rente, zelfs als de bank ondertussen de rente nog verder verlaagt.

En die kans blijft reëel. Deze maand verlaagde de Europese Centrale Bank nogmaals de kortetermijnrente en ook in de komende maanden zijn renteverlagingen niet uitgesloten. Daardoor worden de huidige hoge spaarrentes voor veel banken onhoudbaar.

Nadelen

Aan de termijnrekening zijn wel enkele nadelen verbonden. U moet immers fors inleveren op flexibiliteit. Tenzij u uitstapkosten betaalt, kan u uw geld niet opvragen vooraleer de afgesproken termijn is verstreken. En dan is er nog de roerende voorheffing. In tegenstelling tot het spaarboekje – waarbij de renteopbrengst tot 1.660 euro belastingvrij is – moet u op de opbrengst van een termijnrekening 15 procent roerende voorheffing betalen.

Beste van twee werelden

Toch blijft de termijnrekening een interessant alternatief. Dat geldt sowieso voor wie de belastingvrije rente-opbrengst overschrijdt. En in combinatie met de spaarrekening combineert u het beste van twee werelden: u behoudt een spaarpotje waarop je altijd kan terugvallen en tegelijkertijd bescherm je een deel van je spaargeld tegen renteverlagingen.

Beste rente

Net zoals bij de spaarrekening loont het om actief op zoek te gaan naar de termijnrekening met de meest gunstige rente. Daarvoor kan je terecht op onze rentegids.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud