Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Top 20 zwartste beursdagen

Wie de laatste weken de beurskoersen bekijkt, ziet vooral rode cijfertjes verschijnen. Dalingen van meer dan 5 procent zijn al lang geen uitzondering meer. Wordt 2008 een 'annus horribilis' voor de Brusselse beurs? Wij doken in de statistieken en gingen op zoek naar de slechtste beursdagen ooit. Geen nood, er is ook goed nieuws.

(netto/tijd) - Eerst even dit: hoewel het makkelijk is om een lijstje op te stellen met de meest spectaculaire ups en downs van de Brusselse beurs, is het meestal een stuk moeilijker om uit te leggen waarom de aandelen die dag zo'n bokkesprongen maakten. Alleen 11 september 2001 en een staatsgreep in de Sovjetunie op 19 augustus 1991 duiken als herkenbare datums uit het wereldnieuws in het lijstje op.

Salami

In het overzicht van de slechtste beursdagen ooit prijken opvallend vaak de jaren 2002 en 2003. Dat heeft slechts in geringe mate te maken met de aanslagen in New York. Die gaven de economie een flinke uppercut en zorgden voor heel wat nervositeit op de beurzen. Het waren echter vooral de jaren van de 'salamicrash', een wat gekke naam om aan te geven dat de beurs weliswaar niet ineenklapte - zoals we in de jaren '30 meemaakten - maar wel in een lange opeenvolging van mini-crashes lager ging. Net zoals je een salami plakje voor plakje wegsnijdt.

Van de 20 grootste dalingen ooit op de Brusselse beurs, deden er zich negen voor tussen juli 2002 en mei 2003. Een 'uitblinker' was 22 juli 2002 toen er 4,81 procent van de beurs afging. Exact een week later waren alle problemen alweer vergeten en noteerde de Bel20 een van zijn grootste stijgingen ooit, plus 6,38 procent. Zo ging het ongeveer de hele tijd: euforie en pessimisme wisselden elkaar in snel tempo af.

Geen adempauze

Dat is overigens het goede nieuws waarvan sprake, want naar het einde van de reeks mini-crashes toe werden stijgingen opgetekend die zo mogelijk nog spectaculairder waren. Op 13 maart 2003 werd de grootste stijging ooit opgetekend: 9,78 procent. De dag erna bleef het feestje duren en ging de beurs opnieuw 7,23 procent hoger, goed voor de nummer twee positie op de lijst.

Jammer genoeg last de huidige malaise voorlopig geen adempauzes in. De enige keer dit jaar dat we met een uitzonderlijke stijging te maken hadden was op 24 januari, toen de Bel20 een winst van 6,48 procent liet optekenen - wel meteen goed voor de derde hoogste stijging ooit. Traders waren toen vooral opgetogen over het goede nieuws vanuit de financiƫle sector.

Dat ligt tegenwoordig wel anders, met als gevolg dat er de laatste dagen al twee diepterecords gebroken zijn. 29 september 2008 voert voorlopig de lijst van zwarte dagen op de beurs aan, met een daling van niet minder dan 7,98 procent. Die zwarte maandag werd deze week nog eens overgedaan: 6 oktober 2008 staat nu tweede op het lijstje, met een daling van 6,87 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.