Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe neemt u dienstencheques op in uw belastingaangifte?

Dienstencheques zijn en blijven een populair instrument voor het betalen van huishoudelijke hulp. Maar de aangifte in de belastingaangifte is dit jaar echter complexer geworden. Hoe geeft u uw dienstencheques aan? En wat brengen ze nog op?
©Photo News

Vorige zomer heeft de regering Di Rupo ingegrepen op de voordelen van de dienstencheques. Het fiscale voordeel bleef ongewijzigd, maar het aantal dienstencheques dat een fiscaal voordeel oplevert, werd gehalveerd. Dat maakt dat er twee maximumbedragen  in 2013 golden: voor betalingen tot 30 juni kunt u tot 2.720 euro PWA- en dienstencheques fiscaal inbrengen. Voor de tweede jaarhelft is dat nog maar 1.380 euro.

Dubbel grensbedrag

Wat betekenen die twee grensbedragen? Wie tussen 1 januari en 30 juni 2013 voor meer dan 1.380 euro PWA- en dienstencheques kocht, mag tot 2.720 euro opnemen in zijn belastingaangifte. Eventuele aankopen na 1 juli 2013 leveren geen fiscaal voordeel meer op.

Wie tussen 1 januari en 30 juni 2013 voor 1.380 euro of minder aan cheques kocht, mag voor het volledige jaar maximaal 1.380 euro aan cheques fiscaal inbrengen.

De uitsplitsing vóór en na 1 juli vindt u ook terug op het fiscaal attest dat de uitgever van de dienstencheques Sodexho u heeft bezorgd.

Waar neemt u de aankopen van dienstencheques  op in uw belastingaangifte? In vak X met alle belastingverminderingen. Uw aankopen tot 30 juni geeft u aan bij code 1364/2364, de aankopen na die datum bij code 1372/2372. Wie via Tax-on-web zijn belastingaangifte invult, zal merken dat de codes al op voorhand zijn ingevuld.

Zaterdag 31/05, gratis bij De Tijd: Belastinggids 2014 van Netto. Fiscaal voordeel

Zaterdag 31/05, gratis bij De Tijd: Belastinggids 2014 van Netto.

Fiscaal voordeel

Het fiscale voordeel blijft onveranderd: een belastingvermindering van 30 procent. Dat brengt de uiteindelijke kostprijs van een in 2013 gekochte cheque van 8,5 euro op 5,95 euro. Sinds 1 januari 2014 is de prijs van een dienstencheque wel met 0,5 euro gestegen, tot 9 euro.

Een belastingvermindering betekent dat een bepaald bedrag van uw belastingen wordt afgetrokken. Betaalt u onvoldoende belastingen om die vermindering te kunnen genieten, bijvoorbeeld omdat uw inkomen te laag is? Voor dienstencheques is er een belastingkrediet: het stuk van de belastingvermindering voor dienstencheques dat u misloopt, wordt terugbetaald.

Voor elke partner

Door het verlaagde grensbedrag zijn de mogelijkheden voor dienstencheques drastisch ingeperkt. Maar gehuwden en samenwoners kunnen dat omzeilen: het grensbedrag geldt immers per belastingplichtige. Zodra één partner het plafond voor de cheques heeft bereikt, kan de andere partner een overeenkomst met de dienstenchequeonderneming afsluiten en cheques op zijn of haar naam aanvragen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud