Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

De belastingaangifte in 34 landen: vergelijk met deze interactieve tool!

België en Spanje spannen de kroon als het gaat over het aantal codes op de belastingaangiftes: meer dan 700 mogelijk in te vullen velden. Uit een internationale vergelijking van consultant Deloitte blijkt dat een gemiddelde aangifte minder dan 200 codes telt.
©Photo News
Nu zaterdag 30/05, gratis bij De Tijd: De Belastinggids 2015 van Netto. Wegwijs in de meest complexe belastingaangifte ooit. ©mediafin

Vorige week heeft de fiscus de laatste bruine enveloppes met de papieren belastingaangifte verstuurd. Het Belgische aangifteformulier behoort tot de meest uitgebreide ter wereld. Dat blijkt uit de derde vergelijkende studie van consultant Deloitte over de belastingaangifte in 34 landen.

Sinds de eeuwwisseling is het aantal codes meer dan verdubbeld, tot een totaal van 772 velden. Alleen de Spanjaarden krijgen een formulier met meer dan 700 velden voorgeschoteld. De studie van Deloitte leert dat de gemiddelde aangifte minder dan 200 in te vullen velden telt. Naast China blinken ook Noorwegen en Portugal uit met een aangifte die slechts uit een 25-tal velden bestaat. ‘Een belangrijke nuance is dat in België gehuwden en wettelijk samenwonenden een gezamenlijke belastingaangifte moeten indienen. Hierdoor worden heel wat codes ontdubbeld’, zegt Patrick Derthoo, partner bij Deloitte. In 82 procent van de onderzochte landen is een aparte aangifte voor elke partner de regel.

Hieronder kan u de 34 onderzochte landen vergelijken in 17 concrete vragen. Klik op een of meerdere landen om ze in de schijnwerpers te plaatsen.

Complexe vastgoedfiscaliteit

De toename van het aantal codes dit jaar is haast uitsluitend het gevolg van de regionalisering van de vastgoedfiscaliteit. Door de zesde staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor de het belastingvoordeel voor de woning waar u zelf woont, de federale overheid blijft bevoegd voor ander vastgoed. Die versnippering zorgt er voor dat het invullen van de aangifte moeilijker is geworden voor wie meerdere huizen of appartementen bezit, meerdere leningen afsloot voor een zelfde pand of verhuist over de gewestgrenzen.

Twee tot vijf uur

Door de complexiteit is het invullen van de aangifte een tijdrovende bezigheid voor de Belgen. Iemand die voor de eerste keer in zijn of haar aangifte een salaris en woonst met hypothecaire lening moet aangeven, zal hier hoogstwaarschijnlijk meerder uren zoet mee zijn. Maar wie jaar na jaar een soortgelijke aangifte invult, zal wel toekomen met één à twee uur. Alleen de belastingplichtigen in Oostenrijk, Rusland en Zuid-Korea spenderen meer dan vijf uur.

Zoals in driekwart van de onderzochte landen hebben de belastingplichtigen in België de keuze tussen een elektronische en een papieren belastingaangifte. Opvallend is dat in Brazilië en Mexico enkel een elektronische belastingaangifte kan.

Vooraf ingevuld

België doet het in een internationale context wel goed op het vlak van informatisering. De gekende gegevens zijn vooraf ingevuld voor wie Tax-on-web gebruikt. En zo’n twee miljoen belastingplichtigen krijgen een vooraf ingevulde aangifte (voorstel van vereenvoudigde aangifte). Uit de studie blijkt dat steeds meer landen de aangifte vooraf invullen: twee derde van de onderzochte landen, waar drie jaar geleden slechts een derde van de landen de aangifte vooraf invulde.  

Als gekeken wordt naar de gegevens waarover de fiscus beschikt, dan valt op dat de Belgische fiscus niet op de hoogte is van de roerende inkomsten, zoals intresten en dividenden. ‘België heeft een efficiënt systeem met de bevrijdende roerende voorheffing en daarom is er geen behoefte om die kennis te hebben’, zegt Patrick Derthoo. De financiële instelling houdt standaard een roerende voorheffing van 25 procent in en stort die door. Het inkomen moet dan niet meer in de belastingaangifte worden opgenomen.

Eindafrekening

In België eindigt het aangifteproces met een aanslagbiljet, een gedetailleerde berekening waarop het te ontvangen of te betalen bedrag staat. De betaling ervan gebeurt pas na ontvangst van het aanslagbiljet. Het aangifteproces neemt in België daardoor gemakkelijk één tot zelfs twee jaar in beslag.  

In 56 procent van de landen gebeurt de betaling ten laatste bij het indienen van de belastingaangifte. In vergelijking met de vorige studie stuurt Zwitserland geen aanslagbiljetten meer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud