Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De nieuwe belastingaangifte in 3 minuten

Eenvoudiger wordt uw belastingaangifte dit jaar niet, integendeel. In 3 minuten geven we u een overzicht van de veranderingen die voor iedereen van belang zijn.
©Photo News
Nu zaterdag 30/05, gratis bij De Tijd: De Belastinggids 2015 van Netto. Wegwijs in de meest complexe belastingaangifte ooit. ©rv

De fiscus pakte de voorbije jaren steevast uit met een vereenvoudiging van de belastingaangifte. Zo telde de belastingbrief vorig jaar 41 codes minder. Maar die inspanningen worden in 2015 tenietgedaan: op het nieuwe formulier staan 79 nieuwe codes, terwijl er ook 36 codes werden geschrapt.

De toegenomen complexiteit is een gevolg van de zesde staatshervorming. Daarbij kregen de gewesten meer autonomie op het vlak van de personenbelasting. Het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn vanaf het aanslagjaar 2015 - dus voor de inkomsten en uitgaven van 2014 - exclusief bevoegd voor de materies ‘wonen’, ‘werken’ en ‘energie’.

Gelukkig moeten de meeste belastingplichtigen zich niet door alle 772 codes worstelen. Bijna de helft van de Belgen kan het doen met minder dan tien codes; nog eens 34 procent hoeft slechts tussen tien en twintig codes in te vullen. Dit filmpje geeft u een overzicht van de aandachtspunten om uw aangifte goed in te vullen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud