Ongeveer vier vijfden van de geïnde gemeentebelastingen zijn afkomstig van de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Elk lokaal bestuur bepaalt zelf de hoogte van die belastingen, met sterke onderlinge verschillen tot gevolg. De optelsom van de beide belastingen loopt voor een typegezin vooral in de Westhoek hoog op. In dat typegezin met twee kinderen heeft elke partner een brutomaandloon van 3.500 euro. Voor hun gezinswoning met een geïndexeerd kadastraal inkomen (KI) van 1.500 euro (875 euro niet-geïndexeerd) loopt een woonbonuslening. Het is wel zo dat een zelfde KI niet overal hetzelfde type woning vertegenwoordigt.
Dubbele reden
‘De tarieven hangen samen met de fiscale draagkracht van een gemeente. Voor de hogere tarieven in de Westhoek is er een dubbele verklaring’, zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). ‘Een eerste zijn de relatief lage kadastrale inkomens waarop de onroerende voorheffing wordt berekend. Het ki van een zelfde woning in de Westhoek zal lager zijn dan mocht die bijvoorbeeld in de Brusselse rand gelegen zijn. Hogere opcentiemen betekenen daardoor niet automatisch een hoger bedrag aan belastingen voor een zelfde woning.’ Daarnaast zijn er in de regio ook qua volume minder ki’s, vooral wegens de relatief beperkte aanwezigheid van grote industriële bedrijven. ‘De tweede factor is dat de aangegeven inkomens in de Westhoek tot de laagste in Vlaanderen behoren. Er is een relatief groter aandeel landbouwers in die regio’, vervolgt Leroy.
Onroerende voorheffing
Voor de onroerende voorheffing krijgen eigenaars jaarlijks een aanslagbiljet in de bus. De belasting wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Op de basisheffing bestemd voor de Vlaamse overheid heffen zowel de provincies als de gemeenten opcentiemen. De laagste opcentiemen in Vlaanderen zijn er in Sint-Martens-Latem en Zaventem: in beide gemeenten is dat 750. De duurste gemeente is Alveringem met een tarief van 2.250. De gemeenten met een tarief van minstens 2.000 liggen overigens allemaal in West-Vlaanderen: Avelgem, Oostende, Vleteren, Wervik, Diksmuide en Spiere-Helkijn. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 1.397.
Aanvullende personenbelasting
De aanvullende personenbelasting wordt berekend op basis van de belastingaangifte die u de komende weken moet indienen. Voor die aanvullende personenbelasting bent u best inwoner van De Panne, Knokke-Heist of Koksijde. De drie kustgemeenten heffen traditioneel geen aanvullende personenbelasting. Maar ook het hoogste tarief wordt ook in West-Vlaanderen aangerekend: Mesen – de kleinste stad van België - hanteert als enige een tarief van 9 procent. Het Vlaamse gemiddelde bedraagt 7,27 procent.
Hoeveel betaalt het typegezin in uw gemeente?
Beweeg over de kaart of de grafiek hieronder om de gemeenten te identificeren en de gemeentebelastingen te bekijken. Gebruik de zoekfunctie om een bepaalde gemeente op te zoeken op naam.
[Om de kaart te raadplegen op uw mobiel toestel, klik hier.]