Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Zo overleeft u de ergste crisis sinds WO II

De voorspellingen die het Internationaal Muntfonds (IMF) doet voor België, is op z’n zachtst gezegd onheilspellend. We stevenen af op de ergste crisis sinds WO II. Slim omgaan met uw geld is dus de boodschap.

(netto) – "De Belgische economie zal dit jaar met 3,8 procent krimpen." Dat is althans de boodschap van het IMF. Daarmee worden eerdere vooruitzichten van het Planbureau helemaal van tafel geveegd. Die ging eerder uit van een inkrimping van 1,9 procent. Daarmee zou ons land dubbel zo hard door de recessie worden geraakt dan verwacht.

Het lijkt er dus op dat we het ergste van de crisis nog niet achter de rug hebben en dat het nog belangrijker wordt om onze geldzaken stevig in handen te nemen. Anders gezegd, het is hoog tijd om te besparen en doelbewust om te springen met uw grote geldzaken. We zetten enkele tips op een rij die een grote impact kunnen hebben op uw portemonnee.

Spaarboekje is meer
dan rente alleen
Lees meer

Let op uw spaargeld

De spaarrekening blijft het geliefkoosde financiële product van de Belg. Nochtans wordt aan het spaarboekje vaak veel te weinig aandacht besteed. Waarom zou u in de supermarkt heel nauwgezet de prijzen van verschillende gelijkaardige producten naast elkaar leggen, terwijl u weigert dezelfde oefening voor uw spaarrekening te maken. Wil dat zeggen dat u voortdurend moet 'bankshoppen', steevast op zoek moet gaan naar de hoogste spaarrente? Natuurlijk niet. Maar als uw spaarrekening systematisch een lager rendement heeft dan de meeste andere banken, is het misschien wel tijd om eens uit te kijken wat de alternatieven zijn. En die oefening is niet moeilijk. Op onze rentegids vindt u alvast de uitgebreide vergelijking.

Niet alleen de spaarrente is van belang, ook de manier waarop u met uw spaargeld omspringt, kan u geld kosten… of net geld opbrengen. Vermijd alvast geld van uw rekening te halen (ook kleine bedragen), want dan misloopt u de getrouwheidspremie. Maak voor uzelf uit hoeveel geld u maandelijks nodig hebt op uw zichtrekening. Vervolgens kan u automatisch instellen dat zodra dat bedrag wordt overschreden, de rest meteen naar uw spaarrekening wordt overgeschreven. Zo maakt u optimaal gebruik van uw spaarrekening.

5 manieren om binnen
het uur te besparen
Lees meer

Vergelijk prijzen

Dé basisregel voor al uw aankopen: vergelijk de prijzen. Dat geldt voor uw boodschappen in de supermarkt, maar ook voor de aankoop van een auto, een wasmachine, een gsm-abonnement, een internetaansluiting,… Het internet maakt die oefening ook steeds makkelijker: surf eens naar kelkoo.be (tal van producten online vergelijken en aankopen), bestetarief.be (abonnementen internet, gsm en vaste telefonie) en vreg.be (elektriciteit en gas).

Laat u niet rollen
in de supermarkt
Lees meer

Pas op in de supermarkt

Ook het wekelijkse bezoek aan de supermarkt is voor veel mensen een belangrijke uitgave. En natuurlijk kan de keuze voor een bepaalde supermarkt vaak al een grote invloed hebben op uw rekening. Maar los daarvan is het vooral belangrijk te onthouden dat supermarkten u in de eerste plaats zoveel mogelijk proberen te verleiden. Ga daarom nooit naar de supermarkt zonder een boodschappenlijstje… en houd u daaraan. Zijn de grote grabbeltonnen u al opgevallen in de supermarkt? Waarschijnlijk wel, want die staan steevast op heel strategische plaatsen opgesteld. De producten die daarin liggen, hebt u zelden echt nodig. Maar de combinatie van zo’n opvallend standje met in grote letters 'Promotie – nu kopen!', verleidt veel consumenten nog altijd. Een boodschappenlijstje kan zulke impulsaankopen vermijden.

Ook belangrijk: controleer uw kasticket. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat 4 procent van de kastickets fouten bevatten, meestal in het nadeel van de consument. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop wordt zelfs 1 op de 9 producten verkeerd aangerekend. Vooral bij producten in de aanbieding of de verrekening van kortingsbonnen loopt het mis. Het kasticket even uitpluizen kan dus zeker geen kwaad.

En een laatste supermarkttip: als u prijzen vergelijkt, ga dan niet af op de prijzen die groot worden geafficheerd. Enkel door de prijs per liter of kilo (supermarkten zijn verplicht die te afficheren) kan u echt uitmaken wat het goedkoopste product is. Zo kan een product dat op het eerste gezicht goedkoper lijkt, in werkelijkheid duurder zijn omdat u minder waar krijgt voor uw geld.

Goedkoper bellen
of surfen
Lees meer

Durf keuzes te herzien

Het is niet omdat u ooit voor een bepaald gsm-abonnement hebt gekozen, dat u dat levenslang moeten houden. Hetzelfde principe geldt ook voor zowat alle andere producten: internet, spaarrekening, energieleverancier, bankdiensten… Ga op geregelde tijdstippen na of uw huidige leveranciers en de producten die u afneemt, nog steeds de voordeligste zijn.

Optimaliseer uw belastingaangifte

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar op langere termijn kan u geld besparen via uw belastingaangifte. Let wel: dat gebeurt enkel als u optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van de belastingaangifte. Daar vindt u ondertussen ruim 650 codes, de kans is groot dat daar voor u ook enkele aftrekposten tussen zitten.

Wist u bijvoorbeeld dat wanneer uw kinderen (tot 12 jaar) naar de kindercrèche gaan, woensdagnamiddag naar de muziekschool gaan of tijdens de vakantie op scoutskamp gaan, dat u dat in veel gevallen ficaal kan inbrengen? Voor 11,20 euro per dag en per kind om precies te zijn. Of dat u door aan pensioensparen te doen dit aanslagjaar tot 830 euro belastingvermindering kan krijgen?

Wie energiebesparende investeringen doet (isoleren van muren of het dak, de vervanging van uw stookketel, het onderhoud van uw stookketel, plaatsing van zonnepanelen,… ) bespaart in eerste instantie op zijn energiefactuur. Bovendien - en dat is niet nieuw – beloont de fiscus zulke investeringen. Maar door het herstelplan van de federale overheid is het nog gunstiger geworden om dit jaar dergelijke investeringen te doen. Per woning kan u in veel gevallen sowieso een belastingvermindering krijgen tot 40 procent van het factuurbedrag (begrensd tot 2.650 euro per aanslagjaar). Daarnaast kunt u in het kader van het herstelplan  in 2009 energiebesparende investeringen doen en ook betalen, maar het belastingvoordeel spreiden over drie aanslagjaren indien de grensbedragen worden overschreden in het jaar van de betaling. De gespreide belastingvermindering is er enkel voor bestaande woningen die al minstens vijf jaar in gebruik zijn. En nog: wie weinig belastingen betaalt en dus amper iets wint bij een belastingvermindering, krijgt voor de plaatsing van dak- , muur- of vloerisolatie dit of volgend jaar een belastingkrediet. U krijgt het voordeel dus terugbetaald als u niet genoeg belastingen betaalt.

Voordeeldag op Radio2

Surf hier naar de pagina's van Radio2 waar we Inspecteur Decaluwé met raad en daad bijstonden in zijn zoektocht naar geldtips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud