Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bouwfirma beslist steeds vaker over uw droomhuis

Het aandeel van bouwfirma’s in de bouw van nieuwe huizen is in Vlaanderen de jongste vijf jaar spectaculair gestegen. Vorig jaar ging al ruim een derde van alle bouwvergunningen naar bouwfirma’s.
©Lieven Van Assche

De Vlaming geeft het bouwproces steeds meer uit handen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie die de Vlaamse Confederatie Bouw bezorgde aan De Tijd. In 2015 werden in Vlaanderen 4.183 bouwvergunningen verleend aan bouwfirma’s tegenover 8.278 aan particulieren. Daarmee zijn de bouwfirma’s goed voor 34 procent van alle toegekende vergunningen voor nieuwe huizen in Vlaanderen. In 2006 was het aandeel van firma’s zoals Matexi of Groep Huyzentruyt nog beperkt tot 19 procent.

34 %
Het aandeel van de bouwvergunningen die in 2015 aan professionele bouwfirma’s werden verleend voor nieuwe huizen in Vlaanderen.

Vorige week bleek al uit een onderzoek van AXA Bank dat de Vlaming steeds meer kiest voor een kant-en-klaarwoning en zelf geen zin meer heeft om maanden op een bouwwerf te kamperen. Dat was althans de slotsom van een panel van experts onder wie Joost Callens, de CEO van de bouwfirma Durabrik, naast onafhankelijke academici en architecten. De cijfers van de FOD Economie staven nu die stelling.

In 50 antwoorden naar de perfecte woning

  • Wat zijn de valkuilen van een verkoop op plan?
  • Hoe op notariskosten beknibbelen?
  • Welke regeling uitwerken als uw (schoon)ouders financieel bijspringen?
  • ... 

Onze 'Bouwgids' verscheen op zaterdag 27 februari. Klik hier om de PDF-versie te lezen.

Meerdere factoren verklaren de tendens. Tweeverdieners hebben geen tijd en zin meer om het bouwproces van a tot z op te volgen. Bouwgrond is schaars, duur en voor een belangrijk deel in handen van projectontwikkelaars. In de centrumsteden worden steeds meer oude stadskankers of industriële sites door professionele ontwikkelaars omgetoverd tot heuse woonparken, met zowel appartementen als individuele woningen. Sleutel-op-de-deurwoningen beantwoorden tot slot aan de wens om de kosten voor een nieuwbouw onder controle te houden. Vooral de jongere generaties zijn bereid om daarom kleiner te gaan wonen en aan ruimte in te boeten.

‘Een sleutel-op-de-deurwoning biedt de particulier het voordeel dat hij op voorhand weet welk budget hij moet voorzien’, zegt Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Toch zijn er ook gevaren. Volgens Kati Lamens, de voorzitster van het Nationaal Architectenverbond, hanteren totaalaannemers niet altijd een duidelijke prijzenpolitiek en kan de kostprijs aardig oplopen als de bouwheer afwijkt van de typeplannen of kiest voor andere dan de voorgestelde materialen.

Ook het toezicht door de architect laat al eens te wensen over. ‘Totaalaannemers doen vaak een beroep op steeds dezelfde, vrij goedkope architecten. Die zijn voor hun orderboek van de bouwfirma afhankelijk. Daarom nemen die architecten niet altijd de rol op die ze zouden moeten opnemen, namelijk die van onafhankelijk raadgever van de bouwheer. Waarom zouden die architecten erop wijzen dat de uitvoering van de werken niet deugt als ze voor hun orderboek van die bouwfirma’s afhankelijk zijn?’

Ook in Wallonië zijn sleutel-op-de-deurwoningen in opmars, zij het minder uitgesproken dan in Vlaanderen. In Wallonië is Thomas & Piron een belangrijke speler.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud