Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is een aparte aansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk bij verbouwingen?

Het renoveren van een woning houdt veel risico’s in, zeker als u een rijwoning verbouwt. Verzakkingen of scheuren in de muren van de buren zijn geen zeldzaamheid. De verzekeringscontracten die u heeft lopen, bieden niet altijd soelaas.
Advertentie
©Piet den Blanken/Hollandse Hoogte

U kunt wellicht terugvallen op uw brandverzekering bij een ontploffing, maar die polis komt niet tussen als de renovatiewerken tot waterschade leiden.

U mag er niet zomaar op vertrouwen dat uw aannemer verzekerd is.

Misschien bent u er gerust op omdat u meent dat de architect of de aannemer wel verzekerd zal zijn. Een architect is weliswaar verplicht om zich tegen allerhande risico’s te verzekeren, maar voor de aannemers is dat niet het geval. U mag er niet zomaar op vertrouwen dat uw aannemer verzekerd is. Mogelijk heeft die laatste de premies niet betaald of gaat hij tijdens de werkzaamheden over de kop.

U kunt daarom overwegen om een zogenaamde ABR-verzekering (alle bouwplaatsrisico’s) af te sluiten.

Wat houdt een ABR-verzekering precies in?

Voordelen

Als er door de werken materiële schade ontstaat, wordt die meteen vergoed, los van mogelijke discussies over de vraag wie voor de schade aansprakelijk is. Een ander voordeel van een ABR-verzekering is dat u zich bij schadegevallen kunt blijven concentreren op het bouwproces. De werken hoeven dan geen vertraging op te lopen door expertises of - erger - lang aanslepende procedures voor de rechtbank.

In 50 antwoorden naar de perfecte woning

  • Wat zijn de valkuilen van een verkoop op plan?
  • Hoe op notariskosten beknibbelen?
  • Welke regeling uitwerken als uw (schoon)ouders financieel bijspringen?
  • ... 

Onze 'Bouwgids' verscheen op zaterdag 27 februari. Klik hier om de PDF-versie te lezen.

Nadelen

Een ABR-verzekering vergoedt in principe alleen de materiële schade die tijdens het bouwproces ontstaat ‘aan het gebouw in oprichting’. Mogelijk rijzen er problemen als u maar een gedeelte van uw woning renoveert. Veel standaardcontracten bieden alleen dekking bij schade aan het gedeelte in oprichting. De verzekeraar zal geen vergoeding betalen als er schade is aan het bestaande gedeelte van uw woning, noch aan het huis van uw buren. Wenst u ook die risico’s te verzekeren, dan moet u een uitbreiding van het contract vragen. Idem als u een verzekering wil voor schadegevallen die pas na het eind van de werken opduiken. Informeer u grondig en kijk ook na wat de eventuele uitsluitingen, vrijstellingen en vergoedingsplafonds zijn.

Kostprijs

De premie voor een ABR-verzekering hangt af van de kostprijs van de renovatiewerken: erelonen van de architect en de veiligheidscoördinator, de facturen van aannemers enzovoort. Afhankelijk daarvan en van de vraag of u een bepaald kapitaal wenst te verzekeren voor schade aan bestaande gebouwen, varieert de premie van 500 tot enkele duizenden euro.

500€
De premie voor de ABR-verzekering varieert van 500 euro tot enkele duizenden euro.

Voor doe-het-zelvers biedt de ABR-verzekering geen oplossing. De polis is ook overbodig als uw architect of de algemene aannemer een ABR-verzekering heeft afgesloten die ook de bouwheer dekt. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud