Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo raakt u niet bedolven onder schulden

De Belgische gezinnen leven meer dan ooit op krediet en kampen ook steeds vaker met betalingsachterstanden. Hoe vermijdt u zelf in zo'n situatie terecht te komen?

(netto/cnn) - Schulden op zich zijn uiteraard geen probleem. Bijna niemand slaagt er in een huis te kopen zonder duwtje in de rug van de bank. 

Maar naarmate het aantal schuldenaars toeneemt, stijgt ook het aantal gezinnen dat door een te hoge schuldenlast in de problemen komt. Hoe vermijdt u overmatige schulden?

1. Breng uw kosten goed in kaart. Begin met uw rekeninguittreksels goed bij te houden. Zo weet u waar het heen gaat met uw kredietkaart, leningen, consumentenkredieten, enz. Vermeld er ook uw inkomsten op lopende rekeningen of spaarrekeningen bij. Als u beiden tegenover elkaar zet, kan u schrappen tot beide kolommen in evenwicht komen. Het zal u helpen om een budget op te stellen, probeer het met de budgettool van Netto.

2. Kijk of er geen fouten staan in de factuur. Is alles afgerekend zoals het was overeen gekomen? Moet u betalen voor diensten die niet/slecht geleverd zijn? Zijn er niet teveel kosten aangerekend?

3. Betaal eerst de belangrijkste facturen. Dat zijn meestal de facturen die samengaan met uw gezondheid, logement en voeding. Abonnementen op luxeproducten (televisie, internet, ...) zijn zaken die het meest in aanmerking komen om achteruit te schuiven.

4. Spreek met schuldeisers. Als u een goede reden hebt om enkele betalingen uit te stellen, zal u daar zeker oor voor vinden bij uw schuldeiser. Als hij begrip opbrengt voor de situatie, zal hij u veel langer als klant kunnen houden. Op langere termijn heeft een schuldeiser immers geen baat aan een "failliete" klant. Bovendien zal het vertrouwen met uw schuldeisers verbeteren als u open communiceert over betalingen.

5. Hou grote kuis bij uw bankrekeningen. Het aantal bankrekeningen, en bijhorende kaarten, stapelt zich al snel op. Vergelijk de beheerskosten, rentetarieven en wat als u in het rood gaat? Met wat gevoel voor vereenvoudiging bespaart u al een gans pak op administratieve kosten.

Kopen op krediet
Lees onze tips
Celebrities en geld...
maak niet dezelfde fouten

9. Begin te sparen.  Uiteraard zal u er niet meteen toe komen, maar van zodra u weer wat ademruimte heeft, kan u best wat reserves opbouwen. U wil niet uw ganse leven in dit soort situaties komen. Vraag aan uw bank een maandelijkse vaste overschrijving op een spaarrekening (permanente opdracht). U zal uzelf dankbaar zijn in tijden van crisis...

10. Vind de juiste balans. Hoeveel van mijn inkomen mag ik uitgeven en wat zet ik beter opzij voor barre tijden? Er bestaat een eenvoudige regel om de juiste balans te vinden: bereken nauwkeurig uw inkomsten en uitgaven, zorg ervoor dat u niet meer uitgeeft dan u in werkelijkheid verdient en houd 6 tot 12 keer het totaal van de maandelijks terugkerende uitgaven achter de hand. Lees meer.

En wat als u niet betaalt
Als u volhardt en uw facturen niet betaalt, bestaat de kans op 'beslag'. Uw schuldeiser kan van de rechter de toelating krijgen om een bewarend beslag op uw goederen te leggen. Het komt er op neer dat u niet langer vrij over uw goederen beschikken (gaat van roerende of onroerende goederen tot bankrekeningen). Eens de rechter een vonnis uitspreekt, kan een gerechtsdeurwaarder u een bevel tot betaling sturen. Als u dan nog niet reageert, volgt het uitvoerende beslag op uw goederen of uw loon wat neerkomt op een gedwongen verkoop van uw goederen.
7 hoofdzonden van personal finance
Wie zijn geldzaken op orde wil krijgen, moet op zoek naar een gezond evenwicht. Maar wie niet oplet, bezondigt zich vaak aan enkele grove fouten. Lees meer.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud