1. Begin bij een vast inkomen
Zorg er in de eerste plaats voor dat een deel van de spaarcenten ieder jaar opnieuw een vast inkomen genereert. De veiligste oplossing daartoe ligt voor de hand : zet uw geld gewoon op een spaarrekening en strijk elk jaar de basisrente en getrouwheidspremie op. Bij de huidige lage spaarrentes zal het echter een eeuwigheid duren voor u een wereldreis bij elkaar hebt gespaard.
2. Koop daarna bedrijfsobligaties
Om een groter vast inkomen op te strijken, investeert u een deel van uw spaargeld best in goede bedrijfsobligaties. Die geven doorgaans recht op een jaarlijkse coupon van 3 tot 6 procent, afhankelijk van de kredietwaardigheid van het bedrijf. Ook hier is het zaak om niet het onderste uit de kan te willen halen. Wees tevreden met een iets lagere coupon (bijvoorbeeld 4 procent), maar de zekerheid dat u belegt in een kredietwaardig bedrijf. De eurocrisis indachtig is het ook belangrijk om te kiezen voor grote, stabiele bedrijven die wereldwijd actief zijn, en zeker in die markten die de komende jaren nog aantrekkelijke groeicijfers zullen optekenen, namelijk de Aziatische en Latijnse groeimarkten.
Koop uw obligaties voor een prikje: In vergelijking met een spaarrekening biedt een bedrijfsobligatie het voordeel dat u het totale rendement van uw investering kunt verhogen door de obligatie onder pari of nominale waarde (100 procent) te kopen. Een obligatie met een vaste coupon van 4 procent zal een hoger rendement hebben dan die 4 procent als u de obligatie tegen 98 procent koopt. Dat komt omdat u op de eindvervaldag altijd 100 procent terugkrijgt. Omgekeerd is het belangrijk dat u de obligatie niet te duur (fors boven pari) koopt, aangezien uw totale rendement dan gevoelig zakt.
3. Opteer dan voor aandelen
De inkomsten die uw traditionele spaarrekening en bedrijfsobligaties jaarlijks genereren, kunt u aanvullen met dividenden van aandelen. ‘Aandelen’, hoor ik u denken, ‘dat is in deze onzekere tijden toch om problemen vragen?’ Toegegeven, aandelen worden vandaag meer dan ooit als risicokapitaal gezien, maar toch zijn de dividenden van sommige aandelen niet te versmaden (zie tabel op de volgende blz.). Bovendien zijn aandelen met een mooi dividend meestal defensieve aandelen die minder gevoelig zijn voor een economische groeivertraging. Dat komt omdat beleggers sowieso kunnen terugvallen op een mooi dividend en die aandelen niet zomaar zullen dumpen.
* op basis van de koersen van 19/6, rekening houdend met Belgische en buitenlandse roerende voorheffing
GOED OM TE WETEN: Door te spreiden over aandelen van bedrijven die meer dan 60 procent beleggen in residentieel vastgoed, zoals Aedifica en Serviceflats Invest, doet u ook fiscaal een goede zaak. Op de dividenden van deze aandelen betaalt u geen belasting of roerende voorheffing. Op de dividenden van andere aandelen bedraagt de roerende voorheffing 25 procent.
4. Vul aan met extra rendement
Om uiteindelijk nog extra rendement te genereren, zult u ook een deel van uw centen moeten reserveren voor aandelen van meer conjunctuurgevoelige of zogenaamde cyclische bedrijven, zoals bedrijven uit de metaal- of chemiesector. Die aandelen zijn risicovoller dan de defensieve aandelen met een mooi dividend, maar zullen bij een economische heropleving ook veel sterker stijgen. Omdat de economische situatie momenteel heel onzeker blijft, is het zaak om in uw goed gespreide beleggingsportefeuille geen te zwaar gewicht toe te kennen aan dit type van aandelen. Volg deze aandelen ook aandachtig op. Ze kunnen op korte tijd zeer scherpe koersbewegingen naar beneden maken, waardoor het aantrekkelijk wordt om ze op te pikken. Omgekeerd kan een forse koersopstoot aanleiding zijn om de winst te verzilveren. Die winst belegt u bij voorkeur opnieuw in een vastrentende belegging (spaarrekening of bedrijfsobligatie). Met de oorspronkelijke investering kunt u dan opnieuw op zoek naar fors afgestrafte aandelen.
Laat de inflatie voor u werken
Binnen een trapsgewijze beleggingsstrategie verdienen ook potentiële inflatierisico's de nodige aandacht. Omdat de centrale banken wereldwijd massaal geld pompen in de economie kunnen de overvloedige bankbiljetten de inflatie aanwakkeren zodra de economische activiteit aantrekt. Om daarop in te spelen is het aangegezen om de bedrijfsobligaties in uw beleggingsportefeuille aan te vullen met een of meer inflatiegelinkte obligaties. Het gaat om obligaties waarbij de hoofdsom en de coupon gekoppeld zijn aan een consumptieprijsindex. Stijgen de prijzen, dan blijft uw koopkracht via deze investering gewaarborgd.
Wie zich wil indekken tegen inflatie kan ook investeren in grondstoffen, zoals graan, koffie, suiker of goud. Als de economie weer aantrekt en er inflatie optreedt, zal de vraag naar grondstoffen groter worden om aan de economische ontwikkeling te kunnen voldoen. Bij een stijgende vraag zal ook de prijs van de grondstoffen stijgen.