Spaarboekje brengt nog minstens een jaar niets op

©iStockphoto

De negatieve rente van de ECB en de hardnekkige werkloosheid houden de spaarrente aan de grond.

De inflatie mag dan stijgen, dat betekent niet dat de rente op uw spaarboekje dat ook snel zal doen. Al zeker dit jaar niet. En ook voor 2018 is er weinig hoop, leert een rondvraag bij economen naar aanleiding van ‘De week van het geld', die dit jaar rond ‘sparen’ draait.

Moegetergde spaarders willen dezer dagen één ding weten: wanneer gaat een spaarboekje weer wat opbrengen? Op dit moment verliest u koopkracht als u geld op een spaarrekening zet. De Belgische inflatie of levensduurte ligt met 2,97 procent hoger dan de 0,11 procent minimumrente die heel wat banken op een klassiek boekje geven.

Overtollig geld

Nochtans lezen we geregeld dat ‘de rente aan het stijgen is’, maar dan gaat het over de rente op lange termijn. Die is niet van toepassing op geld dat op korte termijn wordt weggezet, zoals op een spaarboekje waarop geld meteen opvraagbaar is.

De rente op uw spaarboekje is deels afgestemd op de (korte) rentevoeten van de Europese Centrale Bank (ECB). Een van die tarieven is de depositorente, die banken moeten betalen als ze overtollig geld bij de ECB parkeren. Die rente is al een tijd negatief (-0,4%), waardoor het de banken dus geld kost om centen bij de ECB te plaatsen. De ECB wil banken met die negatieve rente aanporren kredieten te verstrekken en de economie te laten draaien.

Daarnaast kijken banken voor het bepalen van de spaarrente ook naar de interbankenrente op twee à drie jaar die ze elkaar aanrekenen. Een iets langere termijn, maar spaargeld blijft dan ook typisch wat langer op een rekening staan. Die tarieven zijn eveneens negatief.

En het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt, ook al is de inflatie in de eurozone aan het stijgen. In februari bedroeg ze 2 procent, bijna pal op de ECB-doelstelling van net geen 2 procent.

Meer groei nodig

‘Maar de ECB kijkt ook naar de kerninflatie, dus zonder energie- en voedselprijzen, en die stijgt niet echt’, zegt Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius. Daarvoor is meer groei nodig. ‘Als de economie goed draait, daalt de werkloosheid en kunnen de lonen stijgen en zo een hogere substantiële inflatie creëren. Maar Europa heeft moeite om meer mensen aan het werk te krijgen. De werkloosheidsgraad ligt met 9,6 procent nog altijd hoger dan voor de crisis.’

Banken zullen de spaarrente pas verhogen als de ECB werk maakt van het optrekken van haar rente.
peter vanden houte
Hoofdeconoom ING België

Hoelang moeten spaarders dan nog geduld oefenen? ‘Banken zullen de spaarrente pas verhogen als de ECB werk maakt van het optrekken van haar rente’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. ‘Daarvoor moet eerst het opkoopprogramma van staatsobligaties van de ECB stoppen, zei ECB-directielid Peter Praet onlangs. Als je weet dat de ECB nog tot eind dit jaar elke maand 60 miljard euro staatspapier zal opkopen en daarna het programma wellicht een zestal maanden zal verlengen , zit je al in de tweede helft van 2018 vooraleer de rente zal stijgen.’

Gielens voegt eraan toe: ‘In de VS liep het inkoopprogramma in oktober 2014 af, terwijl de rentestijgingen er pas nu op gang komen.’

Volg ‘De week van het geld’ op www.tijd.be en lees meer in de volgende artikels.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content