(netto) – Volgens cijfers van de SERV (de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) steeg de prijs van het water tussen 2006 en 2008 met 30 procent. Dat betekent dat een gemiddeld Vlaams gezin tegenwoordig 292 euro per jaar aan zijn waterconsumptie uitgeeft.
Netto bezorgde je in het verleden al een pak tips om je verbruik te verminderen, simpelweg door je dagelijkse gewoontes enigszins aan te passen. Lukt dat niet of valt de besparing kleiner uit dan je gehoopt had, dan kan je nog steeds terugvallen op een aantal handige hulpmiddelen. Het Franse CLE (Commission Locale de l'Eau) berekende voor een aantal van deze ingrepen hoe groot de besparing precies is.
Het scenario
Om op de besparingen een cijfer te kunnen kleven, ging de CLE uit van de situatie in het Franse departement Gironde. Een kubieke meter kostte daar in 2006 gemiddeld 4 euro. CLE schetst de situatie van twee families: de familie Spilzucht doet niets om water te besparen, terwijl de familie Groen investeerde in 'waterbespaarders'.
Dat verschil merk je al snel aan het verbruik: de familie Spilzucht verbruikt per jaar 155 kubieke meter, de familie Groen slechts 95 kubieke meter. De facturen vallen uiteraard navenant uit: respectievelijk 620 en 380 euro. Hoe speelde de familie Groen dat klaar?
Minder kracht op de kranen
Je kranen in de keuken of de badkamer leveren wellicht een krachtige waterstraal, maar dat betekent alleen maar dat een (groot) deel van het water ongebruikt weer wegloopt. Je kan dus maar beter je debiet verlagen en dat kan heel simpel door een extra hulpstukje op de kraan te draaien. De besparing is duidelijk: in plaats van 12 tot 16 liter per minuut gaat het na plaatsing nog slechts om 4 tot 8 liter. Aan comfort hoef je niets in te boeten. Kostprijs: niet meer dan 2 euro per kraan. Bovendien hoef je geen loodgieter in huis te halen.
Het debiet van je douche regelen
Ook bij je douche kan het debiet best iets lager. In dit geval regel je dat door een tussenstukje te plaatsen tussen de aansluiting in de muur en de doucheslang. Het verschil zal je niet voelen, maar je gaat makkelijk van 20 naar 10 liter water per minuut. Kostprijs: ongeveer 10 euro.
Een andere mogelijkheid is het installeren van een aangepaste douchekop die de druppels 'breekt', waardoor je met minder water een zelfde effect bereikt. Je zorgt er simpelweg voor dat de waterdruppels beter verspreid worden over je lichaam. Ook hier geldt dat je je verbruik kunt halveren. De kostprijs ligt hoger (ongeveer 20 euro), maar het comfort voor de gebruiker is groter.
Een thermostatische kraan
We blijven nog even bij de douche. Werk je nog met twee verschillende kranen en moet je zelf de temperatuur zien te regelen? Dan kan het lonen om te investeren in een thermostatische kraan. Daarmee bereik je onmiddellijk de juiste temperatuur en hoef je dus niet eerst minutenlang te zoeken naar de ideale mix tussen warm en koud – waarbij er uiteraard heel wat water ongebruikt verloren gaat. Bovendien kan je met een mengkraan zelf de druk instellen, terwijl je bij het oude systeem soms meer water moet verbruiken om de temperatuur juist te krijgen. Een thermostatische kraan kost ongeveer 40 euro.
Niet alleen in de badkamer, maar ook in de keuken kan een mengkraan handig zijn.
Een toilet dat je de keuze laat
Video: Bouw je reservoir om tot lavabo
Je ziet ze meer en meer: toiletten waarbij je bij het doorspoelen kunt bepalen hoeveel water je nodig hebt. Meestal gaat het om een kleine en een grote knop én de mogelijkheid om tijdens het doorspoelen de doorstroom te stoppen. Maar ook los van die keuzemogelijkheid worden toiletten steeds spaarzamer. De meest zuinige modellen doen het met een tank van 3 tot 6 liter, zo'n 7 liter minder dan een gangbaar model. Je bespaart dus al gauw tot 70 procent, dat is heel wat als je weet dat ongeveer 30 procent van ons waterverbruik door onze toiletten opgeslorpt wordt.
Maar je hoeft niet direct een nieuw toilet te kopen om te besparen. Wanneer je nog over een oud model beschikt – met een capaciteit tot 19 liter – kan je een volle waterfles in je tank leggen. Zo verklein je de inhoud van je tank en kan je makkelijk 10 procent besparen.
Het magische oog
Ga je binnenkort bouwen of renoveren, dan moet je zeker kijken of je geen kranen met een 'magisch oog' kunt installeren. Je kent ze wellicht van de horeca, maar ook thuis kan je ze tegenwoordig plaatsen. Zo kan je je verbruik tot een minimum beperken. Handig voor wie tijdens het tandenpoetsen altijd de kraan laat lopen.