Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe goedkoper wassen?

U loopt er graag elke dag proper bij. Hoe zorgt u ervoor dat uw kleding netjes gewassen en gedroogd wordt op een zuinige manier?
Advertentie

Over een periode van 15 jaar verbruikt een wasmachine in een gezinswoning tot 1.500 euro aan water en elektriciteit. Zo’n 90 procent van de verbruikte energie wordt aangewend voor de verwarming van het water. Daarvoor is de machine namelijk afhankelijk van (dure) elektriciteit. Er bestaan wel zogenoemde ‘hotfill’-wasmachines, die rechtstreeks aangesloten worden op de toevoer van warm water.

Zo’n systeem is interessant als uw water wordt opgewarmd met gas, stookolie of zonne-energie. Maar zulke wasmachines vindt u bijna niet in ons land. Overweeg een voorschakelkastje, waarmee u een gewone wasmachine toch volgens het hotfill-principe kan laten werken.

Wassen volgens de regels

Probeer uw wasmachine steeds met de maximumhoeveelheid te vullen, maar overschrijd die niet. Er moet bovenaan nog ruimte zijn voor een vuist. Raakt de trommel toch niet vol, vergeet dan niet de knop ’halve lading' in te drukken. Er bestaan overigens ook wasmachines met een kleinere trommel voor bijvoorbeeld maximaal 3 kilogram was.

Lagere temperaturen in combinatie met een langere wastijd geven hetzelfde resultaat met een lager energieverbruik. Bovendien spaart u op die manier het textiel.

  • Geef dus de voorkeur aan een wascyclus met een lage temperatuur: aan 30 geraden Celsius verbruikt u 3 keer minder energie dan aan 90 graden.
  • Overweeg ook een kookwas op 60 graden in plaats van 90 graden. En als u een tweevoudig nachttarief heeft, dan laat u de machine sowieso best ’s nachts of in het weekend draaien. Maak ook regelmatig de filter schoon en ontkalk de wasmachine.

 

Slim drogen

Uw was drogen doet u uiteraard het best aan de waslijn. Maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk. Een droogkast kan dan handig zijn, maar dat is allesbehalve energie-efficiënt. Drogen vergt 3 keer meer energie dan het wassen zelf. U moet al naar de duurdere modellen teruggrijpen om er een te vinden met energielabel ‘A’. De goedkopere apparaten dragen doorgaans een ‘B’ of zelfs ‘C’.

Een droogkast met afvoer van de vochtige lucht is de beste keuze. Zeker als die werkt op gas. Daarmee kan u uw energiefactuur met 60 procent verlagen. Het aanbod aan gasdroogkasten is echter beperkt.

Kiest u voor een elektrische condensdroogkast (dus zonder uitlaat), overweeg er dan een met een warmtepomp.

Gebruik een linnendroger enkel als het echt moet en maak de pluisfilter na elk gebruik proper. Denk ook hier aan het tweevoudig uurtarief. Als u uw wasmachine laat zwieren met een hoog toerental, kan u het gebruik van uw droogkast aanzienlijk beperken.

Bij moderne wasmachines kan u het toerental doorgaans instellen tussen 400 en 1.600 toeren per minuut. De energiekostprijs neemt uiteraard toe met het toerental, maar doeltreffend zwieren kan het verbruik van uw droogkast wel met een kwart verminderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud