1. Kies een zuinig label
Huishoudtoestellen zijn voorzien van een energielabel. Dat is een letter van het alfabet op een gekleurde achtergrond. Ze bestaan voor alle soorten apparaten, dus ook voor koelkasten en diepvriezers.
De letter ‘A’ komt overeen met het laagste energieverbruik en krijgt een groene kleur. Apparaten die het label ‘G’ dragen, verslinden de meeste energie. Het energielabel is overigens afhankelijk van het verbruik in verhouding tot het volume van de machine.
Vandaag dragen bijna alle huishoudtoestellen het label ‘A’ (behalve droogkasten). Die zijn het zuinigst en verbruiken dus minder energie. Maar in die A-categorie zijn er nog onderverdelingen voor koelkasten en diepvriezers: A+ en A++ doen het nóg beter dan de ‘gewone’ A.
Hoe zuiniger uw apparaat, hoe duurder in aankoop. Met wat geluk gaat zo’n toestel echter makkelijk 10 tot 15 jaar mee.
Tijdens die volledige levensduur lopen de totalegebruikskosten doorgaans hoger op dan de initieel betaalde aankoopprijs. Daarom is het belang van een zuinige machine erg groot. Moderne koelkasten en vriezers verbruiken dankzij de technologische vooruitgang gemiddeld 60 procent minder dan 20 jaar geleden. Ook al werkt uw toestel dus nog perfect, dan nog is vervanging zeker niet altijd zinloos.
2. Kies het goede model
Kies steeds een koelkast of diepvriezer met de juiste maat. Afhankelijk van uw gezinssituatie moet u op zoek gaan naar een toestel dat noch te groot noch te klein is. De exacte inhoud van het apparaat staat vermeld op het energielabel. Hebt u een afzonderlijke diepvriezer, kies dan sowieso voor een koelkast zonder vriesvak. Die is een stuk zuiniger. Hieronder enkele richtlijnen:
Het optimale rendement bereikt u wanneer de koelkast of vriezer vol genoeg zit. Lege ruimtes vermijdt u best, eventueel met behulp van een paar bakjes met water. Houd er ook rekening mee dat een grote koelkast of diepvriezer over het algemeen zuiniger is dan een klein model als u het aantal verbruikte kilowatt vergelijkt met de inhoud.
Een diepvriezer met de deur aan de voorzijde verbruikt bovendien tien tot 25 procent meer dan een model met een even grote inhoud maar met de deur aan de bovenkant. Bij het openen van een ‘kistmodel’ blijft de koude lucht namelijk veel beter in de vriezer dan bij een ‘kastmodel’. Het nadeel is wel dat u daarvoor meer plaats nodig heeft. Ter info: koelkasten die uitgerust zijn met een ijsmaker, verbruiken 10 tot 20 procent extra elektriciteit.
3. Kies een goede plaats
Ten slotte is ook de plaats waar de koelkast of diepvriezer staat; erg belangrijk. Een apparaat naast de verwarming, een oven of een vaatwasser verbruikt al snel 20 tot 30 procent meer.
Ook direct zonlicht is uit den boze. Zeker bij inbouwmodellen is een goede luchtcirculatie essentieel. Zorg dus dat er voldoende ruimte is tussen het toestel en de omringende wanden.