Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

3 geldtips vanop Finance Avenue

Zaterdag organiseerden de zakenkranten De Tijd en L’Echo Finance Avenue, de grootste geldbeurs van het land. Bezoekers konden op de beurs tal van geldtips sprokkelen. We zetten er enkele op een rij.
©Lieven Van Assche

Moet u in aandelen beleggen? Hoe verzorgt u best uw successieplanning? Is investeren in vastgoed nog aan te raden? Het zijn maar enkele vragen die gesteld werden aan financiële experts op de geldbeurs Finance Avenue. We selecteerden voor u drie geldtips.

1/ Let op met oudere huwelijkscontracten

Het huwelijkscontract kan een interessante manier zijn om de successie te plannen. Volgens notaris Carol Bohyn kunnen oudere huwelijkscontracten clausules bevatten die helemaal niet meer up to date of wenselijk zijn. Het kan dan ook nuttig zijn om die contracten eens van onder het stof te halen. Verouderde clausules zoals ‘langst leeft, al heeft’ zijn fiscaal heel duur. Huwelijkspartners maken beter gebruik van het zogenaamde keuzebeding. Dat biedt veel flexibiliteit. Als een partner sterft, kan de langstlevende kiezen wat van het gemeenschappelijk vermogen bij hem of haar blijft. Dat biedt alleen maar voordelen'.

Meer algemeen pleit advocate Nathalie Labeeuw voor een driejaarlijkse onderhoudsbeurt van uw successieplanning. 'In een mensenleven kan er veel veranderen zodat het goed is om de contracten regelmatig tegen het licht te houden’, zegt ze.

2/ Beleg niet rechtstreeks in een serviceflat

Philippe Janssens, vastgoedexpert bij Stadim, raadt beleggers af om te investeren in individuele kamers in rusthuizen, hotels en studentenvoorzieningen. ‘Individuele beleggers hebben weinig tot geen inspraak in het beleid van de exploitanten. Beter is om te kiezen voor een fonds dat in dergelijke voorzieningen investeert’, vindt Janssens. De vastgoedexpert pleit er ook voor om de mobiliteit van vastgoed te bevorderen door de meeneembaarheid (eerder betaalde registratierechten kunnen afgetrokken worden) uit te breiden.

3/ Kies voor Europese aandelen

Wie een hoger rendement op zijn spaarcenten wil, moet meer risico nemen. Vier beursexperts op Finance Avenue menen dat de beurzen niet overdreven duur zijn. Ze kiezen voor Europese aandelen. 'Het risico van de beurs ligt op Wall Street, niet bij de Europese beurzen', zegt Patrick Casselman van BNP Paribas Fortis. De ondervraagde beursexperts zetten tal van individuele aandelen op een rij: Befimmo, Compagnie des Alpes, Ablynx en Rio Tinto zijn vier voorbeelden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud