Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

‘Beleggen is het nieuwe sparen'

Neen, u moet uw geld niet op een spaarboekje zetten of parkeren in een veilige belegging. Daar wordt u alleen armer van. Volgens Gert Bakelants en Pascal Paepen moet u - voor minstens een deel – beleggen in aandelen.
©Lieven Van Assche

De tiende editie van Finance Avenue ging van start met een overvolle zaal voor de voorstelling door Gert Bakelants, hoofdredacteur van beleggersblad De Belegger en Pascal Paepen, radiostem en docent ‘Bank & Beurs’ aan meerdere hogescholen. Met hun nieuwe boek ‘De Beursbijbel 2016; Geld verdienen in renteloze tijden’ willen ze fabels uit de wereld helpen als zou beleggen iets zijn voor de rijken of voor mensen die gokken met hun geld.  

Met hun boek willen ze ook iets doen aan de gebrekkige financiële kennis. ‘Er is nog geen sprake van een financiële basiskennis in het middelbaar onderwijs. Zelfs een dokter of een advocaat kan afstuderen zonder financiële kennis’, zegt Paepen.

Lage rente

Ondanks het feit dat de intrest vandaag op 0 procent staat en dat nog heel lang zo zal blijven, laten mensen hun geld op een spaarboekje staan. Hun spaarboekje brengt amper iets op en rekening en compenseert de inflatie niet.

De lage rente is niet toevallig. Het grootste probleem op financieel vlak is het wereldwijde schuldenprobleem. ‘Schuld’ is consumptie die bestemd was voor de toekomst, maar nu al gebeurt. Het is een voorschot nemen op de toekomstige groei. En die groei is vandaag laag. De grote schuldenaar zijn de overheden. De centrale bankiers snellen hen ter hulp door de rente naar beneden te trekken. ‘Ze voeren een financiële repressie, ze dringen een negatieve reële rente op’, zegt Bakelants. ‘Wie niets doet, verarmt. Wie wil vooruit wil gaan, moet aandelen kopen.’

'Het vermijden van verliezen, ook dat is geld verdienen'

Bakelants en Paepen brengen 4 van de 100 thema’s uit hun boek naar voren.

1. Een defensief belegger moet in cash en obligaties beleggen

Wie weinig financiële kennis heeft en weinig ervaring met beleggen krijgt van zijn bankier een defensief beleggersprofiel opgekleefd. Dat houdt dat er weinig of niets in aandelen mag belegd worden. ‘Jonge kinderen hebben een lange beleggingshorizon en voor hen is het ideaal om in aandelen te beleggen’, maar dat mag niet van de bank’, zegt Paepen. Het overgrote deel van de portefeuille moet belegd worden in ‘vastrentende effecten’, obligaties dus – en liefst dan nog staatsobligaties.

In ‘normale tijden’ zijn staatsobligaties inderdaad een defensieve belegging. Maar vandaag is de rente zo goed als nul. ‘In het huidige renteklimaat is het bijna crimineel en bijna strafbaar om in obligaties te beleggen’, zegt Paepen. Bovendien is het heel onverstandig om uw geld lange tijd ‘vast te zetten’ als de rente heel laag staat.

2. De kracht van samengestelde intrest

Albert Einstein was een fervent belegger en noemde samengestelde intrest het achtste wereldwonder. Door intrest op intrest op intrest op intrest, … groeit het kapitaal exponentieel.

‘De tijd doet zijn werk’, zegt Bakelants. De verworven intrest wordt gekapitaliseerd en levert op zijn beurt opnieuw intresten op.

Maar het spaarboekje, termijnrekeningen, obligaties, … brengen amper nog iets op. Niets op niets blijft niets. Maar aandelen renderen wel nog altijd. Het is daarom een noodzaak geworden om minstens een deel van uw vermogen in aandelen te beleggen.

3. Alternatieve beleggingen bieden een valse zekerheid

In de beleggingswereld wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen ‘traditionele’ beleggingsvormen en ‘alternatieve beleggingen’. Aandelen, obligaties, vastgoed en cash behoren tot de eerste categorie, terwijl de tweede bestaat uit postzegels, antiek, oude munten, eerste drukken van boeken, manuscripten, kunst, sieraden, wijn, oldtimers, bitcoins, …

De omzet in alternatieve beleggingen is de laatste jaren fors opgelopen door de erg lage rente. Maar meer omzet betekent niet ‘meer winst’. Dat alternatieve beleggingen meer zekerheid bieden dan aandelen, is een fabeltje. ‘Een postzegel uit de jaren ’70 kan je vandaag nog altijd op een brief kleven en dat voor dezelfde waarde’, zegt Paepen

4. Handel rationeel, niet emotioneel … en bescherm uzelf

De beurs zit vol met emoties, vooral angst en hebzucht. Als er iets is waar mensen niet tegen kunnen is het feit dat koersen soms hevig op en neer schommelen. ‘Bescherm uzelf, door niet emotioneel te handelen’, zegt Bakelants. ‘Weet wat je koopt, hoeveel het waard is. Voorzie systematiek in beleggen, zoals spreiden in de tijd en herbalanceren. Laat u niet leiden door de waan van de dag.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud