Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

‘Rendement van 6 procent per jaar haalbaar'

‘De rendementen van de voorbije jaren zullen we wellicht niet meer zien, maar een jaarlijkse return van 6 procent voor een gemengde portefeuille moet wel haalbaar zijn.’ Dat zegt Charles-Henri Kerkhove, product specialist bij Fidelity International.

In een debat over gemengde fondsen op Finance Avenue toonden fondsenhuizen zich voorzichtig positief over de toekomst. ‘Door het huidige obligatieklimaat zullen gemengde fondsen hun returns van de voorbije jaren niet kunnen herhalen, maar een return van 6 procent per jaar moet wel haalbaar zijn’, zegt Kerkhove.

Steven Steyaert van NN Investment Partners is dezelfde mening toegedaan. ‘We hebben schitterende jaren achter de rug, maar het zal moeilijk zijn om dit te herhalen voor de komende vijf jaren. De obligatieportefeuille heeft de afgelopen jaren duidelijk bijgedragen, maar dit lijkt onwaarschijnlijk voor de komende jaren. Dit wil niet zeggen dat je obligaties helemaal links moet laten liggen, want in momenten van onzekerheid en stress zullen kwaliteitsvolle staatsobligaties helpen om de schokken op te vangen’, zegt Steyaert.

Aandelen boven

Beide fondsenhuizen kennen een hoger dan gemiddeld gewicht toe aan aandelen. ’We zijn licht overwogen, maar niet te agressief aangezien we wat meer volatiliteit verwachten op de markten. Die kan bijvoorbeeld aangezwengeld worden door de Amerikaanse centrale bank of door een groeivertraging in China’, zegt Kerkhove. Ook Steyaert is voorzichtig positief. ‘Wat aandelen gaan doen de komende jaren, is niet makkelijk te voorspellen. Veel zal afhangen van de politiek van de centrale banken en de ontwikkelingen in de opkomende landen. Hoopgevend is evenwel dat de vergoeding om in aandelen te beleggen historisch gezien erg hoog blijft. De risicopremie op Japanse en Europese aandelen bevindt zich nog steeds boven 5 procent', zegt Steyaert.

Beide fondsenhuizen hebben een lichte voorkeur voor Europese en Japanse aandelen. 'Op sectorvlak verhoogden we in oktober de weging in energie-aandelen en namen we winst op onze posities in de farmasector. We blijven ook positief voor de technologiesector', luidt het. Ook Fidelity schuift aandelen uit de energiesector naar voren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud