Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Pierre Marcolini: 'Geld is alleen maar een middel om uw dromen waar te maken'

Pierre Marcolini is op zijn vijftigste een wereldster. Zijn atelier in het Brusselse en zijn 24 boetieks (in Brussel, Londen, Parijs, Tokio...) tellen 350 werknemers. Hij onderscheidt zich van andere Belgische chocolatiers door zelf cacaobonen te gaan uitkiezen in Brazilië, Ecuador, Mexico…
©Dieter Telemans

1. Wat is uw eerste herinnering aan geld? Een studentenjob?

Mijn eerste herinnering aan geld heeft inderdaad te maken met mijn eerste studentenjob. Ik was 15 jaar en werkte in een patisserie in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Ik deed dat maar 15 dagen. Ik had zeer zware uren en verdiende 1.500 Belgische frank (ongeveer 38 euro). Dat loon werd mij in biljetten van 20 frank uitbetaald! Een schitterende ervaring die mij snel de waarde van geld heeft doen inzien.

2. U bent beroepsmatig een zeer druk bezet iemand. Voor welke goederen en diensten geeft u graag geld uit?

Mijn voorkeur gaat uit naar al wat mij tijd doet besparen. Ik doe dan ook vaak een beroep op thuisleveringen!

3. Aan welke zaken geeft u geld uit zonder na te denken?

Aan kwaliteitsproducten en artisanaal vervaardigde zaken. En sinds kort ook aan hedendaagse kunst. Ik weet ook een uitstekende wijn of goed restaurant te waarderen.

4. En waar kunt u geen geld aan uitgeven?

Ik wil geen euro spenderen aan iets dat schade berokkent aan anderen of aan het milieu.

5. Wat is de slechtste aankoop die u ooit heeft gedaan?

Niets ernstigs eigenlijk. Maar net als iedereen maak ik fouten. Zeker op het vlak van verkoop op afstand. Zo boekte ik ooit online een hotelkamer voor mijzelf en mijn echtgenote. De kamer bleek uiteindelijk maar 12 m2 groot te zijn!

6. Welke raad zou u een jongere die net in het beroepsleven stapt meegeven?

Draag zorg voor onze buitengewone planeet. We leven in een wereld waarin je voortdurend moet evolueren en andere culturen verkennen…

7. Beschouwt u zichzelf als een ervaren consument? Iemand die vergelijkt en zich informeert? Of bent u eerder een impulsieve koper?

Ik ben een impulsieve koper. Ik laat me vooral leiden door emoties, maar ook wel door intuïtie.

8. Wat zou u doen als u van de ene dag op de andere miljonair wordt?

Ik zou er alles aan doen om mijn dromen op professioneel vlak te realiseren. En ik zou bepaalde projecten er zeer snel doordrukken.

9. Om cacaobonen te kopen reist u vaak naar arme landen. Betaalt u voor die bonen ook een ‘eerlijke prijs’?

Uiteraard, dat is mijn uitgangspunt. We betalen per ton het vijfvoudige van het gemiddeld op de markt. Voor criollobonen bijvoorbeeld, afkomstig uit een zeer uitzonderlijke streek midden in de Venezolaanse jungle, betalen we tussen 5.000 en 7.000 dollar en zelfs tot 14.000 dollar per ton. Rechtstreeks aan de plantagehouder. Meestal ontvangt die, na betaling van alle tussenpersonen, slechts 1.500 dollar. Dat is bij ons dus niet het geval. We handelen op ethische wijze. We staan in voor de leefbaarheid van de cacaoplantages en waken over het voortbestaan van oude cacaobomen. Al die elementen rechtvaardigen onze verkoopprijs.

10. Wat is de grootste geldles die u geleerd hebt?

Geld is geen doel op zich, maar een middel om te leven en je dromen waar te maken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud