Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kunnen gehuwden beiden een beroep doen op de belastingvrijstelling voor dividenden?

Wij zijn getrouwd onder het wettelijk stelsel. We hebben een effectenrekening op naam van mijn man. Voor het aanslagjaar 2019 zijn dividenden vrijgesteld van roerende voorheffing tot 640 euro per persoon. Kunnen wij beiden een beroep doen op deze regeling?
Advertentie
©ANP XTRA

Vanaf het aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) is er inderdaad een nieuwe belastingvrijstelling voor dividenden van (geïndexeerd) 640 euro. Die vrijstelling geldt per belastingplichtige en is van toepassing op zowel binnenlandse als buitenlandse dividenden. Het gaat om dividenden van aandelen, niet van beleggingsfondsen, want de maatregel heeft tot doel rechtstreekse investeringen in bedrijven aan te moedigen.

Welke gevolgen heeft dat voor u? ‘Bij een huwelijk volgens het wettelijk stelsel zijn alle inkomsten die tijdens het huwelijk werden verworven gemeenschappelijk. Ongeacht op wiens naam de effectenrekening staat, behoren de dividenden dus tot het gemeenschappelijke vermogen. Dat betekent dat beide partners van de vrijstelling tot 640 euro kunnen genieten door ze te vermelden in hun aangifte van de personenbelasting’, klinkt het bij KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud