Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarom moet ik toch effectentaks betalen?

Als getrouwd koppel hebben wij een effectenrekening bij Keytrade Bank, waar iets meer dan 500.000 euro op staat. De rekening staat op mijn naam, maar mijn echtgenote heeft volmacht. Nu blijkt dat ik effectentaks moet betalen omdat ik titularis van de rekening ben. Ik had nochtans gelezen dat er voor een gehuwd koppel meer dan 1 miljoen euro op de effectenrekening mag staan om onderworpen te zijn aan de effectentaks.
Minister van FinanciĆ«n Johan Van Overtveldt (N-VA) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de effectentaks. ©BELGA

De effectentaks is een belasting op effectenrekeningen. Staat daar minstens 500.000 euro aan belastbare effecten op, dan moet u een taks van 0,15 procent betalen. Op het volledige bedrag, niet enkel op het deel boven 500.000 euro.

Staat de rekening op meerdere namen, dan verhoogt de vrijstelling. In het geval van een koppel is het dan inderdaad zo dat u pas belast wordt vanaf 1 miljoen euro. Maar daar wringt bij u het schoentje. Uw echtgenote heeft wel volmacht, maar de rekening staat enkel op uw naam. Omdat er meer dan 500.000 euro op staat, moet u dan ook effectentaks betalen. Als u dat in de toekomst wil vermijden, zal u een nieuwe rekening op beide namen moeten openen. De titulariteit van de bestaande rekening wijzigen, gaat niet, zo laat Keytrade Bank weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud