netto

Moet u uw Luxemburgse beleggingsverzekering regulariseren?

©Photo News

Ik heb sinds 2009 een tak 23-verzekering in Luxemburg, en heb die reeds elk jaar vermeld in mijn belastingaangifte. Moet ik die regulariseren en hoe?

Regulariseren hoeft enkel wanneer er sprake is geweest van ontdoken belastingen. Zijn er geen kapitalen of inkomsten ontdoken, en geeft u, zoals verplicht, in uw aangifte aan dat u over een buitenlandse verzekering beschikt, dan hoeft u niet te regulariseren. Anders is het natuurlijk wanneer er wel sprake is van zwart of grijs geld. Heeft u bijvoorbeeld in de tak23-verzekering belegd met een kapitaal dat u via een erfenis heeft verkregen en waarop u geen erfenisbelastingen heeft betaald, dan is het inderdaad raadzaam om te regulariseren.

De procedure die u moet volgen hangt af van het type ontdoken belastingen. Voor erfenisbelastingen zult u een dossier moeten indienen bij de Vlaamse belastingdienst (Vlabel) omdat deze belastingen een Vlaamse bevoegdheid zijn. Voor het bepalen van een heffing zal er nagegaan worden of de feiten intussen verjaard zijn of niet. Gaat het hier bijvoorbeeld over een ontduiking van erfenisbelastingen in 2009, dan spreken we over verjaarde feiten. In dat geval bedraagt de heffing 38 procent op het kapitaal. In 2019 wordt de heffing met één procentpunt verhoogd tot 39 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud