Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kan ik lenen om erfbelasting te betalen?

Ik moet erfbelasting betalen voor een erfenis van onroerende goederen. Ik wil hiervoor een lening aanvragen. Wat zijn mijn opties?
©ANP XTRA

Er zijn verschillende mogelijkheden. Als u de woning zelf wenst te behouden, dan kiest u voor een hypothecair krediet. Als u de woning vrij snel te gelde wil maken dan is het beter om voor een overbruggingskrediet te gaan. Dat is een specifieke vorm van consumentenkrediet die ook gebruikt wordt om het cashtekort op te vangen tussen de verkoop van een woning en de aanschaf van een andere woning. In principe wordt bij een overbruggingskrediet maandelijks alleen rente terugbetaald. Zodra het huis verkocht is wordt de hoofdsom in één keer terugbetaald.

De rentevoet van een overbruggingskrediet is vast. Bij een overbruggingskrediet wordt ook een hypothecaire waarborg als garantie gegeven, waardoor het tarief hetzelfde is als voor een hypothecair krediet.

‘Maar als u van plan om het goed te verkopen,’ zegt KBC-woorvoerder Stef Leunens, ‘dan kan een lening op afbetaling ook een alternatief zijn.  Zeker als het om kleinere bedragen gaat.’

Bij een lening op afbetaling hebt u geen dossierkosten en geen kosten voor het vestigen van een hypotheek.  Bij een overbruggingskrediet zijn die kosten er meestal wel,  tenzij er natuurlijk herbruikbare waarborgen zijn.  Welke kredietvorm het meest interessant is, zal dus afhangen van een aantal factoren: het te financieren bedrag, eventuele herbruikbare waarborgen, de rentevoet van de verschillende leningen en eventuele dossierkosten.

Leningen die worden afgesloten om successierechten te betalen voor een woning die niet de gezinswoning is (= niet de werkelijke hoofdverblijfplaats), geven geen recht op een fiscaal voordeel voor kapitaalsaflossingen. In het federaal langetermijnsparen is het doel ‘successierechten betalen’ immers niet opgenomen, legt een kredietexpert van Belfius ons uit.

Enkel de interesten van de lening zullen fiscaal aftrekbaar zijn onder de federale interestaftrek. De klanten zullen namelijk het kadastraal inkomen van deze woning moeten aangeven in hun aangifte  en zullen de betaalde interesten kunnen gebruiken om deze belastbare onroerende inkomsten te verminderen. Voor de fiscale verrekening maakt het niet uit of u leent via een hypothecair krediet met periodieke aflossingen of een overbruggingskrediet. Deze federale interestaftrek is steeds combineerbaar met de fiscale voordelen die u al heeft voor andere leningen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.