Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Waarom is een termijn van 3 jaar relevant bij een schenking van vastgoed?

Als bij het schenken van vastgoed schenkbelasting betaald wordt, is er dan nog een wachttermijn van drie jaar?
©Filip Ysenbaert

Wie roerende goederen zoals geld of juwelen schenkt, is niet verplicht die schenking te laten registeren. Het voordeel is dat er geen schenkbelasting betaald moet worden. Het nadeel is dat als u binnen drie jaar sterft, op de schenking alsnog erfbelasting betaald moet worden.

Schenkt u vastgoed dat in België ligt, dan moet u daarentegen altijd een notaris inschakelen en is wel schenkbelasting verschuldigd. Het voordeel is dat u daarmee heeft afgerekend met de fiscus.

Advertentie
Vraag aan de redactie

Zit u met een vraag over uw pensioen, vastgoed, successie, spaar- of beleggingsproducten? Onze redacteurs beantwoorden uw vraag of schakelen een expert in. Stel hier uw vraag >

‘Niettemin is ook voor de schenking van vastgoed een termijn van drie jaar na de schenking relevant’, nuanceert de vermogensadvocaat Hannes Casier (Argo). ‘De schenking van onroerend goed heeft een ‘opduweffect’ als de schenker binnen drie jaar aan dezelfde begiftigde een bijkomende schenking van vastgoed doet. Dat betekent dat de fiscus bij de berekening van de schenkbelasting rekening houdt met de waarde van de eerste schenking, waardoor de latere schenking een hogere belasting ondergaat. De schenktarieven klimmen naarmate de geschonken waarde toeneemt. Pas na drie jaar zet men de teller weer op nul. Een gelijkaardige bewerking zien we bij de erfbelasting. Als de schenker binnen drie jaar na zijn schenking overlijdt, zal de waarde van de gedane vastgoedschenking de waarde van het nalatenschapsvastgoed opduwen, waardoor het nalatenschapsvastgoed tegen hogere tarieven wordt belast dan normaal het geval zou zijn.’ 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.