Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kan ik tegelijkertijd sparen voor mijn pensioen via een fonds en een verzekering?

Op mijn achttiende ben ik begonnen met pensioensparen. Ik heb de eerste vier jaar in een fonds gestort, vervolgens heb ik tot op heden voor een jaarlijkse storting in een pensioenspaarverzekering gekozen. Ik ben 60 jaar geworden. Mag ik nu op hetzelfde moment storten in mijn pensioenspaarfonds en in mijn pensioenspaarverzekering?
Advertentie
©Photo News

Er is geen probleem met het aanhouden van verschillende pensioenspaarrekeningen, maar u kunt in hetzelfde jaar maar in één product storten. Dus ofwel stort u dit jaar in het fonds, ofwel in de pensioenspaarverzekering. Die keuze heeft u elk jaar opnieuw.

→ Lees ook: Moet u 960 of 1.230 euro in uw pensioenspaarfonds storten?

In het jaar waarin u 60 jaar wordt is het wel nuttig om de storting pas te doen nadat de eindbelasting van 8 procent werd afgehouden. Op die manier geniet u op die storting de belastingvermindering zonder dat u er nog op belast wordt. Dat fiscaal gunstregime geldt evenzeer voor de stortingen die u de komende jaren nog kunt doen, tot en met het jaar waarin u 64 wordt. In 2019 heeft u opnieuw de keuze tussen twee belastingregimes. Ofwel stort u maximaal 980 euro, en dan geniet u een belastingvermindering van 30 procent. Ofwel stort u maximaal 1.260 euro, en dan geniet u – op het volledige bedrag – een belastingvermindering van 25 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud