Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Loop ik het risico mijn pensioen te verliezen als ik ga samenwonen?

Ik woon alleen in een sociale huurwoning. Omdat de woning niet goed onderhouden wordt, wil ik er weg. Een vriendin stelt voor om samen iets te huren, en zo de kosten te delen. Loop ik het risico mijn pensioen te verliezen als ik met iemand ga samenwonen?
Advertentie
©BELGA

‘Het pensioenbedrag wijzigt niet als u gaat samenwonen’, is te horen bij de Federale Pensioendienst. Twee gepensioneerden die samenwonen, ontvangen beiden een pensioen op basis van het bedrag als alleenstaande. Het gezinsbedrag wordt alleen toegekend aan gehuwde personen.

‘Maar wie een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) ontvangt, moet wel opletten’, klinkt het. Bij de bepaling van het (verhoogd) basisbedrag wordt rekening gehouden met personen met wie de verblijfsplaats gedeeld wordt.

Wie een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) ontvangt, moet wel opletten.

De inkomensgarantie voor ouderen is een financieel duwtje in de rug voor wie 65 is en onvoldoende pensioen krijgt. Hoeveel u krijgt, hangt af van uw financiële middelen en van uw gezinssituatie. Voor samenwonenden bedraagt het basisbedrag 769,61 euro, voor alleenstaanden 1.154,41 euro. Liggen uw financiële middelen per maand lager, dan krijgt u een IGO tot aan die bedragen. U bent samenwonend als u gehuwd of wettelijk samenwonend bent, maar ook als u op uw hoofdverblijfplaats samenwoont met een of meerdere andere personen, zoals een vriend of vriendin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud