netto

Moet ik nog een belastingbrief invullen als gepensioneerde?

©BELGA

Van de pensioendiensten krijgt u jaarlijks een pensioenfiche (fiche nr. 281.11). Daarop vindt u de belastbare bedragen die in het voorgaande jaar werden uitbetaald en de bedrijfsvoorheffing die al werd ingehouden. Die kunt u gebruiken voor het invullen van uw belastingaangifte.

Lang niet alle gepensioneerden moeten zelf een belastingaangifte indienen. Ze krijgen een ‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’ toegestuurd. In de brief vindt u een simulatie van de belastingberekening op basis van de gegevens waarover de fiscus beschikt en een berekening van het te betalen of terug te krijgen belastingbedrag. Alleen als de vermelde gegevens niet correct zijn, hoeft u te reageren.

Zo’n voorstel van vereenvoudigde aangifte wordt verstuurd naar gepensioneerden die alleen een wettelijk en/of overlevingspensioen ontvangen. Gepensioneerden die onder andere een buitenlands inkomen moeten aangeven, een rekening of levensverzekering in het buitenland hebben of wonen in het buitenland, moeten wel nog zelf een belastingaangifte invullen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect