Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Nauwelijks pensioen als meewerkende echtgenote?

Ik heb jarenlang gewerkt, eerst een poosje als bediende en vervolgens twintig jaar als meewerkende echtgenote in een slagerij. Nu werk ik nog deeltijds als bediende. Als ik 65 word, krijg ik amper 400 euro pensioen. Hoe is het mogelijk dat mijn broer en schoonzus meer pensioen krijgen? En dat terwijl mijn schoonzus nooit gewerkt heeft?
Wie vroeger het statuut had van meewerkende echtgenote, bijvoorbeeld in een slagerij, bouwde geen of nauwelijks pensioen op. ©Dominic Verhulst / Dotch.be

Hier spelen wellicht verschillende factoren.

Wie nooit gewerkt heeft, zoals uw schoonzus, kan daarvoor geen persoonlijk pensioen krijgen. Wel kunnen bepaalde inactiviteitsperiodes, via gelijkstelling, een pensioen opleveren.

Lezersvragen

Heeft u een vraag over uw pensioen, vastgoed, erfenis, belastingen of andere geldzaken? Stel ze hier. Onze redacteuren beantwoorden uw vraag of schakelen daar een expert voor in. Weet wel dat de Netto-redactie geen individueel (beleggings)advies geeft.

Een overzicht van alle beantwoorde lezersvragen vindt u in ons dossier 'Lezersvragen' >

"Als uw schoonzus geen persoonlijk pensioen heeft, kan haar man een gezinspensioen krijgen. Het gezinspensioen dat wordt toegekend aan de huwelijkspartner ligt 25 procent hoger dan het pensioen als alleenstaande", meldt de Rijksdienst voor Pensioenen.

Daarbij komt dat de jaren dat u hebt gewerkt als meewerkende echtgenote in de slagerij, geen of nauwelijks pensioen hebben opgeleverd. 'Vermoedelijk was u niet verzekerd in het maximum-statuut dat pas vanaf juli 2005 verplicht werd voor wie geboren is na 1955. Als u niet verzekerd was of slechts via het mini-statuut, dan levert dat geen pensioen op', aldus de RVP.

Het pensioenbedrag is tot slot afhankelijk van wat u als deeltijds bediende nu nog verdient. Als u voor de vrije tijd geen loopbaanonderbreking of tijdskrediet geniet, bouwt u voor de 'deeltijdse inactiviteit', ook geen verdere pensioenrechten op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud