Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom ligt mijn pensioen lager in januari?

Het pensioen dat ik in januari gestort kreeg, is lager dan dat van december. Hoe kan dat?
©Hollandse Hoogte / Roger Dohmen Fotografie

Dat uw pensioen lager uitvalt, heeft alles te maken met een lichte verhoging van de bedrijfsvoorheffing die bij de uitbetaling van een pensioen wordt ingehouden. Door die verhoging moeten minder gepensioneerden belastingen bijbetalen na het indienen van hun jaarlijkse belastingaangifte.

‘Voor heel wat gepensioneerden stelde dat een probleem. Zowel de fiscale administratie als de pensioenadministratie kreeg daar klachten over’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

5
euro
Volgens de pensioendienst ontvangen gepensioneerden hoogstens ongeveer 5 euro per maand minder nettopensioen.

Volgens de pensioendienst ontvangen gepensioneerden hoogstens ongeveer 5 euro per maand minder nettopensioen. ‘Hoe groot de daling is, hangt
af van uw persoonlijke situatie. Voor hogere pensioenen is de daling kleiner of onbestaande’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

‘Dat komt omdat er voor de berekening van bedrijfsvoorheffing op pensioenen gesleuteld is aan de zogenaamde bijzondere vermindering voor pensioenen. Die is voor het inkomstenjaar 2021 met 93 euro verlaagd tot 2.400 euro per jaar. Omdat pensioenen van meer dan 23.900 euro geen volledige bijzondere vermindering krijgen, is het verschil daar minder groot.’ 

Maar een lager nettopensioen op uw rekening betekent niet dat u aan het einde van de rit meer belastingen zult betalen. De bedrijfsvoorheffing is zoals de naam aangeeft maar een voorlopige belastingheffing. De definitieve belastingafrekening loopt via uw jaarlijkse belastingaangifte en daaraan is niets veranderd.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud