Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe kan u een syndicus ontslaan?

Wij zijn niet tevreden over het werk van de syndicus in ons appartementsgebouw. Hoe kunnen we hem ontslaan? En waarmee moeten we rekening houden als we het contract opzeggen?
Advertentie

Een syndicus ontslaan kan op een Algemene Vergadering (AV). Dat is de jaarlijkse vergadering waar eigenaars van een mede-eigendom beslissingen kunnen nemen over de gemeenschappelijke delen van hun gebouw: of er bijvoorbeeld renovatiewerken moeten gebeuren, of de toegangspoort niet aan vernieuwing toe is, enzovoort.

Het ontslag hoeft zelfs geen agendapunt te zijn, weet Dominique Krickovic, directeur van beroepsvereniging UVS (Unie van Syndici). ‘Nergens in de wet staat dat het ontslag van de syndicus eerst op de agenda van de Algemene Vergadering moet geplaatst worden. U kan de beslissing vergelijken met een vertrouwensstemming in het parlement: mede-eigenaars kunnen ten alle tijden een stemming vragen over het ontslag van de syndicus.’

Motiveren hoeft niet

In principe hoeft u het ontslag ook niet te motiveren. Maar het kan wel zijn dat een syndicus daar om vraagt. ‘Alles hangt af van de afzonderlijke overeenkomst die u met uw syndicus sloot’, aldus Krickovic. Lees dus zeker dat contract eens na, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen -zoals bijvoorbeeld een ontslagvergoeding- komt te staan.

50
procent
Om de syndicus effectief te ontslaan, moet er een meerderheid van mede-eigenaars achter die beslissing staan. Het gaat om 50 procent plus 1 stem.

Om de syndicus effectief te ontslaan, moet er wel een meerderheid van mede-eigenaars achter die beslissing staan. Het gaat om 50 procent plus 1 stem. Eén ontevreden mede-eigenaar is dus onvoldoende om een syndicus aan de deur te zetten.

Een Algemene Vergadering van mede-eigenaars vindt in principe maar één keer per jaar plaats. Wilt u toch sneller van uw syndicus af, dan kan u een buitengewone Algemene Vergadering (BAV) bijeenroepen. Let wel, daarvoor heeft u het fiat van 20 procent van de mede-eigenaars nodig. De vraag voor zo’n BAV stuurt u best aangetekend naar de syndicus. ‘Die heeft dan 30 dagen de tijd om een algemene vergadering bijeen te roepen. Doet hij dat niet, dan kunnen de eigenaars zelf een algemene vergadering organiseren om het ontslag te vragen’, aldus Krickovic.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud