Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe wordt huren en tegelijk lenen toch haalbaar?

Ik wil een woning op plan kopen. Hoe vermijd ik dat ik tijdens de bouw van die woning zowel huur voor mijn huidige woonst moet betalen als een lening voor mijn nieuwe stek moet aflossen?
©Wouter Van Vooren

Koopt u een woning op plan, dan betaalt u in schijven, bepaalt de wet-Breyne. Dat gaat als volgt. Bij de ondertekening van het compromis mag de bouwpromotor u een voorschot vragen van maximaal 5 procent van de totale kostprijs. Bij de ondertekening van de notariële akte (in principe maximaal vier maanden later) betaalt u de grondprijs, inclusief de verschuldigde registratierechten op de grond. Nadien mag de bouwpromotor u enkel facturen sturen van werken die al zijn uitgevoerd.

Wat u moet weten als u een woning koopt

Wilt u binnenkort een woning kopen? Op onze website vindt u alles wat u moet weten over die belangrijke stap in uw leven.

Dat maakt dat u bij de aankoop van een woning op plan niet meteen alles in één keer moet ophoesten en u uw spaargeld kan aanspreken om de eerste kosten van de nieuwe woning te betalen vooraleer u een lening afsluit.
Maar ook als u meteen een woonkrediet aangaat voor de financiering van uw nieuwbouw bestaan er oplossingen zodat u niet tegelijkertijd huur moet betalen en een hypothecaire lening aflossen. Weet wel dat de bank u zal vragen naar uw eigen middelen om mee te bepalen of ze u een lening toekent.

Een van de oplossingen is uitstel van kapitaalaflossingen. U betaalt dan gedurende een bepaalde periode enkel rente, maar nog geen kapitaal af. Daardoor vallen de eerste maandelijkse aflossingen lichter uit en is de combinatie van huren en een lening afbetalen doorgaans wel haalbaar.

‘Op het niet opgenomen bedrag van de lening betaalt u mogelijk wel een reserveringsprovisie. Hoeveel dat is, verschilt van bank tot bank. Om de kosten van de opnameperiode te drukken vraagt u het krediet best pas aan tegen de tijd dat de bouwwerken starten en de eerste factuur in aantocht is’, tipt Renaat Acke van de kredietmakelaar Hypotheekwinkel.be.

Is een overbruggingskrediet een optie? ‘Een overbruggingskrediet is enkel mogelijk als de klant over een eigen onroerend goed beschikt dat hij zal verkopen om met dat geld vervolgens de nieuwe woning aan te kopen’, klinkt het bij BNP Paribas Fortis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud