Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kan ik de premie van mijn schuldsaldoverzekering nog fiscaal inbrengen?

Kunt u de premies van een schuldsaldoverzekering nog fiscaal inbrengen nu de woonbonus in Vlaanderen is afgeschaft?
De afschaffing van de woonbonus heeft ook gevolgen voor de premies van uw schuldsaldoverzekering. ©BELGA

Een schuldsaldoverzekering wordt afgesloten als u een woonkrediet aangaat. Met zo’n verzekering wordt uw hypothecaire lening (deels) terugbetaald als u tijdens de looptijd van het krediet sterft. De premies zijn fiscaal aftrekbaar in de korf van de Vlaamse woonbonus, als het om uw gezinswoning gaat. Maar die woonbonus is sinds 1 januari 2020 afgeschaft, wat gevolgen heeft voor de daaraan gekoppelde schuldsaldoverzekering. Voor bestaande kredieten en schuldsaldoverzekeringen - van voor 1 januari 2020 - verandert niets. Die vallen nog altijd onder de woonbonus.

Maar voor nieuwe hypothecaire leningen zijn de premies niet meer fiscaal aftrekbaar in de korf van de Vlaamse woonbonus.

Pensioensparen

Er bestaat echter ook een korf voor pensioensparen. Daaraan werd niets gewijzigd. U kunt uw schuldsaldoverzekering daarin onderbrengen voor een belastingvermindering van 30 procent (voor bedragen tot 990 euro) of 25 procent (voor bedragen tussen 990 en 1.270 euro).

‘Let wel: als u uw premies in dat vak ingeeft en u overlijdt voortijdig, betalen uw erfgenamen op het uitbetaalde kapitaal een belastingheffing van 8 procent. Een goede reden om uw schuldsaldoverzekering niet fiscaal in mindering te brengen’, zegt KBC. ‘We verkiezen het vak pensioensparen te gebruiken waarvoor het bestemd is: de opbouw van een aanvullend pensioen. Zo beschikt u over een mooi kapitaal op pensioendatum en betalen uw erfgenamen bij een voortijdig overlijden geen belasting op het vrijgekomen kapitaal van uw schuldsaldoverzekering.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud