Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Kan ik een huurwoning betrekken zonder huurwaarborg te betalen?

Ik heb onlangs een huurcontract getekend voor een appartement. Binnenkort kan ik er intrekken, maar ik heb de huurwaarborg nog niet kunnen storten. De eigenares van de woning heeft nog geen geblokkeerde rekening geopend waarop ik het bedrag kan storten, ondanks herhaaldelijk aandringen. Kan ik de woning betrekken zonder de huurwaarborg te betalen?
©BELGA

‘De huurwaarborg moet op een geblokkeerde rekening worden gezet. Het betreft een dwingend recht waarvan contractueel niet kan worden afgeweken’, zegt Geert Inslegers, juridisch adviseur van het Vlaams huurdersplatform. ‘Een oplossing kan zijn dat de huurder zelf naar de bank van zijn keuze stapt en vraagt een waarborgrekening te openen.’

In dat geval bezorgt de bank de huurder een neutraal meldingsformulier waaruit blijkt dat de huurder de waarborg heeft gestort. ‘De huurder kan dan via e-mail of via een aangetekend schrijven de verhuurder op de hoogte brengen op welk rekeningnummer en bij welke bank de waarborg is gestort’, zegt Inslegers. De huurder moet de verhuurder ook vragen die rekening te erkennen als de huurwaarborgrekening.

Advertentie

Verschillende banken bieden specifieke huurwaarborgrekeningen in de vorm van een spaarrekening aan waarop een beperkte rente wordt geboden. 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.