Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kan niet-betaalde huur gerecupereerd worden?

De huurder van mijn appartement heeft al meerdere maanden de huur niet betaald. Hij werd in gebreke gesteld. De vrederechter heeft uitspraak gedaan dat de huurder zal worden uitgedreven. Als hij weg is, zal er een tekort zijn van negen maanden huur plus diverse kosten. Kunnen de gederfde huur en de advocaten- en gerechtskosten fiscaal in mindering gebracht worden?
©Aude Vanlathem

De aangifte van een verhuurd appartement in uw jaarlijkse belastingaangifte hangt af van het gebruik ervan door de huurder. Wordt het appartement puur privé gebruikt, dan moet u het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. U wordt dan belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. ‘Van dat onroerend inkomen mogen alleen eventuele intresten betaald op een lening afgetrokken worden. De gederfde huur en de gemaakte kosten kunnen niet in mindering gebracht worden’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

Gebruikt de huurder uw appartement voor zijn beroep, dan worden de ontvangen huurinkomsten belast. ‘Negen maanden geen huur vertaalt zich in een lager belastbaar huurinkomen’, zegt Wellens. ‘Maar de betaalde advocaten- en gerechtskosten mag u niet in mindering brengen. Over het inbrengen van dergelijke kosten als beroepskosten is al veel rechtspraak. Ze worden als beroepskosten alleen aanvaard als ze zijn gemaakt om beroepsinkomsten veilig te stellen. Dat is hier niet het geval.’

Hebt u een vraag?

Zit u met een vraag over uw pensioen, vastgoed, successie, spaar- of beleggingsproducten? Onze redacteurs beantwoorden uw vraag of schakelen een expert in. Hebt u een vraag? Stuur ze naar redactie@netto.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud