Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Mag de eigenaar mijn huurappartement zomaar betreden?

Mijn moeder woont in een appartement en merkt dat de eigenaar er regelmatig komt rondneuzen tijdens haar afwezigheid. Mag dat zomaar?
©BELGA

Een verhuurder mag nooit zomaar de woning betreden die hij verhuurt, zegt Geert Inslegers, jurist bij het Vlaams Huurdersplatform. Hij schendt daarmee de privacy van de huurder. ‘Een verhuurder mag alleen ongevraagd de woning betreden als er zich een zaak van leven of dood voordoet’, stelt Inslegers.

Dat betekent niet dat u als eigenaar geen toegang heeft tot het vastgoed dat u verhuurt. ‘Een verhuurder heeft bezoekrecht’, benadrukt Inslegers. Hij mag, in samenspraak met de huurder, bijvoorbeeld één keer per jaar langskomen om te zien of de huurder zijn woning wel degelijk onderhoudt. ‘Maar ook als er werken moeten gebeuren aan het verhuurde goed, mag de verhuurder de woning betreden als daarover een afspraak met de huurder wordt gemaakt.’

Dat bezoekrecht staat nu ook expliciet vermeld in het nieuwe huurdecreet en is dus voor woninghuurcontracten afgesloten vanaf 1 januari 2019 van dwingend recht. Het is echter niet de bedoeling dat u wekelijks langsgaat.

In principe mag de verhuurder ook geen sleutel hebben van de woning die hij verhuurt, en moet hij dus alle sleutels aan de huurder afgeven. ‘In sommige appartementen of studentenkoten zie je wel dat er een dubbel van de sleutel in een glazen kast wordt gehangen. Bij grote calamiteiten kan het glas dan worden gebroken en de sleutel gebruikt worden.’

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.