Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Moet ik een reserveringsprovisie betalen nu mijn bouwwerf stilligt?

Wie een hypothecaire lening of een renovatiekrediet afsluit, maar dat geld niet meteen opneemt, betaalt daar na enkele maanden een strafrente voor. Ook nu door corona veel bouwwerven stilliggen en vertraging oplopen?
Door de coronacrisis liggen veel bouwwerven stil. ©Wouter Van Vooren

Wie een woning koopt en daarvoor een lening afsluit, gebruikt dat krediet doorgaans in één keer om de verkoper van de woning te betalen. Dat is niet het geval als u (ver)bouwt of een woning op plan koopt. Dan neemt u het bedrag op naargelang facturen betaald moeten worden. Die opnameperiode is beperkt in tijd, en verschilt van bank tot bank.

Geld dat u niet hebt opgenomen wordt door de bank wel voor u gereserveerd. Vandaar dat u - afhankelijk van bank tot bank - na enkele maanden een reserveringsprovisie betaalt op het stuk van de lening dat u nog niet hebt aangesproken. Nu veel bouwwerven door de coronacrisis stilliggen, krijgt u als bouwheer geen facturen voorgeschoteld - en neemt u dus ook geen kapitaal op - maar de maanden tikken wel door.

Betalingsuitstel

Wie het door de coronacrisis moeilijk heeft zijn woonkrediet terug te betalen kan bij zijn bank om uitstel van betaling vragen. U moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen. De regeling zegt evenwel niets over de reserveringsprovisie die na verloop van tijd betaald moet worden.

‘Een uitstel van de reserveringsprovisie maakt geen deel uit van het Charter betalingsuitstel hypothecair krediet. De regels voor de reserveringscommissie zijn dus niet gewijzigd’, klinkt het bij Belfius.

Contact opnemen

Een iets ander geluid is er bij KBC en BNP Paribas Fortis. KBC laat weten dat klanten het best hun kantoorhouder contacteren. ‘Alle klanten die bij ons een woningkrediet hebben en getroffen zijn door de coronacrisis raden we aan met ons contact op te nemen. Onze experts bekijken dan samen met de klant welke oplossingen mogelijk zijn voor zijn specifieke situatie. Dat geldt ook voor de reserveringsprovisie en de opnameperiode. We bekijken dat dossier per dossier.’

Bij BNP Paribas Fortis kunt u het geleend bedrag opnemen gedurende 36 maanden en is een reserveringsprovisie pas vanaf de dertiende maand verschuldigd.

‘Klanten die uitstel bekwamen of bekomen volgens het sectorakkoord en die ook een reserveringsprovisie betalen of binnenkort moeten betalen, krijgen ook voor die provisie uitstel’, klinkt het bij BNP Paribas Fortis. De bank, die marktleider is op het vlak van woonkredieten, laat nog weten dat klanten het geleend bedrag kunnen opnemen gedurende 36 maanden en dat een reserveringsprovisie pas vanaf de dertiende maand verschuldigd is. Wie energiezuinig (ver)bouwt kan genieten van de ecovoordelen en betaalt geen reserveringsprovisie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud