Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Moet ik extra registratierechten betalen als ik mijn woning weer snel verkoop?

Zit u met een vraag over uw vastgoed? Onze redacteurs beantwoorden uw vraag of schakelen een expert in.
Advertentie
©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Een jaar geleden kochten we een huis in Muizen, met klein beschrijf. We overwegen die woning al te verkopen. Is er een termijn waarbinnen je de enige eigen woning niet kan verkopen zonder een boete te moeten betalen?

Wie voor 1 juni 2018 een bescheiden woning (met een kadastraal inkomen van maximaal 745 euro) kocht in het Vlaams Gewest betaalde slechts 5 procent registratierechten. Om dat verlaagde tarief te genieten, moest u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moest u binnen drie jaar in het huis gaan wonen en er dan minstens drie jaar zonder onderbreking gedomicilieerd blijven.

Als u uw huis zowat een jaar na de aankoop al wilt verkopen, voldoet u niet langer aan de voorwaarden om het verlaagd tarief van 5 procent te genieten.

In principe bent u dan het volgende verschuldigd:

  • aanvullende registratierechten van 5 procent (of het verschil tussen het normale tarief van 10 procent en het genoten verlaagd tarief van 5 procent).
  • daarbovenop een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten, wat neerkomt op 1 procentpunt extra.

Een navraag bij de notarisfederatie Fednot leert dat bij een wederverkoop binnen een termijn van twee jaar na aankoop, u 3/5de van de rechten kunt terugvragen.

In dat geval, komt het neer op:

  • aanvullende rechten van 5 procent
  • een teruggave van 3/5de op 10 procent (dus 6 procent)
  • en een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten.

‘U betaalt dan bijkomend niets. Want als u alle formaliteiten tegelijkertijd in de verkoopakte opneemt, compenseren ze elkaar’. 

Hebt u een vraag? Stuur ze naar redactie@netto.be

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud