Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom geen 6% btw op nieuwbouwappartement?

Dendermonde is een van de 32 gemeenten waar een btwtarief van 6 procent geldt voor nieuwbouwwoningen of -appartementen als die in de plaats van gesloopte oude gebouwen komen. Wie een nieuwbouwappartement koopt, betaalt evenwel 21 procent. Waarom?
©Hollandse Hoogte / David Rozing

Dendermonde is een van de erkende ‘impulsgebieden’, waar u na de afbraak van een oud gebouw en de vervanging door een nieuwbouwprivéwoning kunt terugvallen op een btw-tarief van 6 in de plaats van 21 procent. Dat betekent niet dat u als koper van een nieuwbouw automatisch het verlaagde tarief kunt genieten.

Het tarief van 6 procent geldt alleen voor wie de woning effectief bouwt en dat voor eigen gebruik’, zegt Danny Stas, advocaat bij Laga. ‘Wie een oud gebouw sloopt en er nieuwbouwappartementen bouwt om te verkopen, moet de verkoop tegen een btw-tarief van 21 procent doen.’ Dat verklaart waarom nieuwbouwappartementen tegen 21 procent btw worden verkocht, al werden ze gebouwd op de plaats van een gesloopte woning.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.