Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat als ik mijn huis verkoop, maar nog niet meteen weg wil?

Ik heb een huis gekocht. De verkoper vraagt me om er na het verlijden van de akte nog twee maanden te mogen blijven wonen en betaalt me daarvoor huur. Wat zijn de gevolgen voor mij op fiscaal vlak?
©ANP XTRA

Er zijn twee mogelijkheden. De koper en de verkoper kunnen in de verkoopakte opnemen dat de verkoper nog twee maanden in het pand mag blijven na datum van het verlijden van de verkoopakte. Er wordt dan vermeld dat daarvoor een zogenaamde bezettingsvergoeding - dat is geen huur - wordt betaald.

Het bedrag wordt afgesproken en de verkoper verbindt er zich uitdrukkelijk toe het pand te verlaten tegen een specifieke datum.

Een alternatief is dat de nieuwe eigenaar met de vroegere eigenaar een contract ‘bezetting ter bede’ tekent. Dat is een tijdelijk contract in afwachting van de definitieve bestemming van het goed. ‘In beide gevallen is er geen invloed op het bedrag van de verkooprechten, met name de registratiebelasting betaald bij aankoop,’ zegt Katelijne D’Hauwers, algemeen directeur van Verenigde Eigenaars.

Maar u geniet huurinkomsten en die moet u wel aangeven in de personenbelasting. U dient het pro rata bedrag van het kadastraal inkomen (in dit geval 2/12de) aan te geven in de code 106. Dat is de code bestemd voor privaat verhuurde panden, tweede verblijven en gratis ter beschikkingstellingen. ‘Dit gedeeltelijke KI zal geïndexeerd worden en nadien verhoogd met 40 procent. Het resultaat daarvan zal toegevoegd worden aan de andere inkomsten van de belastingplichtige,’ voegt D’Hauwers eraan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud