Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe duur is luxevastgoed in uw gemeente?

Er worden opnieuw beduidend meer luxewoningen verkocht. Bijna 40 procent meer villa's wisselden voor meer dan 1 miljoen euro van eigenaar in het afgelopen jaar. Op onze interactieve vastgoedkaart ontdekt u hoeveel u betaalt voor het luxevastgoed in uw gemeente.
©Hollandse Hoogte

De verkoop van bestaande luxewoningen vanaf 1 miljoen euro zit in de lift. 597 huizen en 213 appartementen veranderden in 2017 van eigenaar. Dat is respectievelijk 37 procent en 41 procent meer dan vier jaar eerder, blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Vlaanderen neemt het leeuwenaandeel van die luxevastgoedmarkt voor zijn rekening, zowel voor huizen (70 procent) als voor appartementen  (77 procent). Dankzij een groei sinds 2013 met respectievelijk 53 procent en 59 procent is dat belang alleen maar gestegen.

Advertentie

In het Brussels Gewest, goed voor 19 procent van de verkochte luxehuizen en 20 procent van de luxeappartementen in België, is over die periode van vier jaar geen toename van de volumes vast te stellen. Het einde van de fiscale vlucht van vermogende Fransen naar België na het aantreden van president Emmanuel Macron in mei 2017 is daar niet vreemd aan.

In Wallonië werden vorig jaar 70 huizen voor meer dan 1 miljoen euro verkocht (een aandeel van 11  procent). Dat zijn er een kwart meer dan vier jaar eerder. Over de appartementsmarkt in Wallonië zijn geen cijfers van Statbel. Indirect kan worden afgeleid dat er vorig jaar in Wallonië slechts zes appartementen werden verkocht boven voor meer dan een miljoen euro.

Luxe aan zee

Knokke-Heist is veruit de belangrijkste markt voor luxevastgoed. Voor huizen is de mondaine badstad goed voor 14 procent van de Belgische markt, voor appartementen neemt het bijna de helft voor zijn rekening. Vorig jaar werden er 85 huizen en 100 appartementen verhandeld.  Sinds 2013 is er sprake van een stijging met respectievelijk 70 procent en 52 procent.

2 miljoen
2 miljoen euro
De helft van de luxewoningen in Knokke-Heist wordt verkocht voor twee miljoen euro of meer

Voor huizen is de mondaine badstad veruit het duurste. De helft van de luxewoningen wordt er verkocht tegen een prijs van 2 miljoen euro of meer (+17 procent op vier jaar). Met dank aan de markt van 1.000 villa’s in het Zoute. De mediaanprijs voor een appartement bedroeg er 1.285.000 euro (+ 5 procent).

Vastgoedgids 2018

Luxevastgoed in België

Hoe duur zijn de duurste woningen in uw gemeente? Doorzoek de kaart hier

De Vastgoedgids is op 29/9 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Op het vlak van volume wordt Knokke op grote afstand gevolgd door Ukkel (35 transacties), Gent, Antwerpen, Brussel, Elsene, Sint-Genesius-Rode. Gent, maar ook zijn ruimere regio, is de snelste groeier.

Elsene is in 2017 goed voor de tweede hoogste mediaanprijs (1.515.000 euro). Vier jaar geleden moest de Brusselse gemeente nog Ukkel en Sint-Genius-Rode laten voorgaan.

Knokke-Heist buiten beschouwing gelaten zijn luxe-appartementen minder geconcentreerd dan bij de huizen. Op het niveau van de steden en gemeenten haalt in 2017 enkel Antwerpen met 19 transacties het rapport van Statbel. De mediaanprijs van 1.495.000 euro ligt er zelfs hoger dan in Knokke-Heist.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.