Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Waar moet u vandaag in beleggen?

Een rondvraag bij 14 Belgische beursexperts leert dat voorzichtigheid meer dan ooit centraal moet staan bij uw beleggingskeuzes. Vermijd te grote risico’s en diversifieer voldoende. Welke beleggingen zijn op basis van die vuistregels aan te raden?

(netto) - Elk kwartaal organiseert Netto een rondvraag bij de Belgische beursanalisten naar hun verwachtingen voor de financiële markten. Meer dan ooit tonen de analisten zich van hun voorzichtige kant, maar tegelijk schuiven ze 3 beleggingen naar voren die ze vandaag als aantrekkelijk beschouwen.

Welke aandelen profiteren
van beursherstel?
Lees meer

1. Bedrijfsobligaties

Zelden hadden analisten zo’n unanieme en uitgesproken voorkeur voor bedrijfsobligaties als vandaag. Hoewel de experts ook waarschuwen voor de risico’s, noteren bedrijfsobligaties aan historisch aantrekkelijke rendementen. Volgens Steven Steyaert van ING Investment Management prijzen hoogrentende bedrijfsobligaties een negatiever economisch scenario in dan de aandelenmarkten. “Hoe reëel is het dat de komende 3 jaar 55 à 60 procent van de hoogrentende bedrijven in faling gaat? Zelfs in de jaren 30 is dat cijfer slechts licht boven 30 procent uitgekomen”, zegt Steyaert. “Wij zijn van mening dat de waarderingen voor hoogrentende leningen te ver zijn doorgeschoten. Dat biedt beleggers met een beleggingshorizon op langere termijn aantrekkelijke mogelijkheden”, zegt Steyaert.

Jan Deprez ziet nog een andere reden om voor bedrijfsobligaties te kiezen: het gebrek aan een rendabel vastrentend alternatief. “De kortlopende geldmarkt biedt geen rendement meer en Duitse overheidsleningen bieden valse veiligheid omwille van aantrekkende inflatieverwachtingen en meer aanbod van dat papier in het komende jaar. Het rendement op bedrijfsobligaties is heel aantrekkelijk op voorwaarde dat er voldoende selectief en gespreid in belegd wordt”, zegt Deprez.

Hoe doorstaan de Belgische
Buffets de crisis?
Lees meer

2. Grondstoffen

Grondstoffen werden de voorbije maanden zwaar afgestraft. De CRB-index, die 19 grondstoffen bundelt, verloor in enkele maanden tijd meer dan 40 procent. Hoewel analisten niet meteen een economische heropleving verwachten, schuiven ze grondstoffen toch naar voren als activaklasse die als eerste zal profiteren van een economisch herstel. Bovendien zouden we wel eens verrast kunnen worden door beter economisch nieuws over China en de Amerikaanse huizenmarkt. “Grondstoffen kunnen ook beschouwd worden als een prima afdekking tegen inflatie en deflatie”, zegt William De Vijlder van Fortis Investments. Wie wil beleggen in grondstoffen, doet dat het best op een gespreide manier. Via trackers is het mogelijk om die spreiding na te streven.

6 bekroonde
aandelenfondsen
Lees meer

3. Hoogrentende aandelen

De beursanalisten houden er een defensieve strategie op na in hun aandelenkeuze. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat aandelen met een hoog dividendrendement de voorkeur genieten. “Historisch onderzoek toont aan dat over de laatste 100 jaar in de VS en Groot-Brittannië meer dan 80 procent van de totale return van aandelen komt door de herinvestering van dividenden”, zegt Philippe Gijsels van Fortis Bank. “Aandelen die een hoog en houdbaar dividend betalen, worden interessanter in een wereld waar de rente op overheidspapier blijft dalen. We blijven focussen op sterke en stabiele bedrijven, die leider zijn in hun sector en als sterkste uit de crisis zullen komen”, zegt Gijsels.

Zaterdag 4/4 in Netto, gratis bij De Tijd

De grote beursbarometer

  • Loopt de crisis op haar laatste benen? Welke aandelen zijn klaar voor het herstel?
  • Wijn als belegging
  • Gezondheidszorg terugbetaald in het buitenland?
  • Met spaargeld naar buitenland na 1 april?
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud