Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bent u een actieve belegger?

De actieve belegger is meteen ook de meest veeleisende belegger. Aandelen maken doorgaans minstens 75 procent van de portefeuille uit en ook afgeleide producten ontbreken vaak niet in de beleggingsportefeuille.

(netto) - Dat maakt de actieve belegger uiterst veeleisend als het gaat over informatie. “Beleggers met een agressief profiel moeten snel kunnen inspelen op nieuwe informatie. Die informatie moet niet alleen meteen beschikbaar zijn, maar moet ook erg uitgebreid zijn. Dit type belegger heeft dus nood aan realtimekoersen, analistenrapporten, macro-economische informatie en technische analyse waarmee beleggers aan- en verkoopsignalen kunnen detecteren”, omschrijft Van Campenhout het profiel van de actieve belegger.

Realtimekoersen zijn bij zowat alle brokers beschikbaar, al dan niet tegen betaling. Alleen bij Deutsche Bank moeten beleggers het zonder realtimekoersen stellen. Bij Keytrade betaalt u voor de dienst 2,5 tot 20 euro per maand, afhankelijk van de markt. De dienst is wel gratis voor beleggers die elke maand minstens 3 transacties doen op die markt. Bolero hanteert hetzelfde principe. Beleggers krijgen standaard koersinformatie met 15 minuten vertraging, een realtimeabonnement kost 60 euro voor 3 maanden. Actieve beleggers krijgen wel korting en de dienst is gratis vanaf gemiddeld 4 transacties per maand. Bij Lynx zijn enkel de realtimekoersen van de Amerikaanse markt gratis. Bij Fortuneo en Binck- Bank zijn realtimekoersen voor elke belegger gratis.

Technische informatie

Hoe actiever op de markt, hoe meer bijkomende en technische informatie een belegger nodig heeft. Die informatie moet niet alleen snel beschikbaar zijn, maar die moet ook betrouwbaar zijn. “Veel beleggers gaan enkel af op de prijs. Sommige brokers mogen dan wel duurder zijn, zij stellen dan vaak wel heel kwaliteitsvolle studies ter beschikking die voor beleggers van onschatbare waarde zijn”, zegt Guido Van Herrewegen, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Federatie van Beleggers. Zelf schuift hij KBC-dochter Bolero en Leleux naar voren omwille van de eigen studies en analyses. “De meeste andere brokers doen zelf geen analyse maar kopen die aan. Daardoor vind je die informatie vaak terug op tal van andere websites”, vult Van Herrewegen aan.

Transactiekosten

Nog meer dan voor de defensieve en neutrale belegger spelen de transactiekosten een belangrijke rol bij de actieve belegger. “Een actieve belegger doet veel transacties omdat er snel wordt ingespeeld op informatie. Zeker beleggers die zich toeleggen op afgeleide producten moeten uiterst snel op de bal spelen en daarbij speelt informatie een belangrijke rol”, weet  Van Campenhout. Bovendien heeft de actieve belegger nood aan een aantal specifieke diensten: gebruik maken van verschillende soorten orders, intekenen op beursintroducties, toegang tot technische analyses om aan- en verkoopmomenten te kunnen inschatten, enzovoort. Sommige brokers richten zich heel uitdrukkelijk op de speculatieve beleggers. Dat is het geval voor Lynx en Today’s Brokers, waarbij het bijna uitsluitend mogelijk is om te beleggen in aandelen en afgeleide producten. In dat opzicht is het aanbod van BinckBank, Fortuneo, Keytrade, Bolero en Leleux vollediger. Beleggers kunnen bij die brokers beleggen in aandelen, fondsen, obligaties en in afgeleide producten. Fondsen ontbreken wel in het aanbod van Bolero.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud