Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bent u een defensieve belegger?

Nogal wat brokers goochelen met de meest complexe beleggingsproducten – denk maar aan opties, warrants en futures – en met tal van exotische beleggingsmarkten. Daarmee krijgen nogal wat beleggers het gevoel dat een onlinebroker in eerste instantie vooral is weggelegd voor de ervaren of althans heel actieve belegger. Nochtans kan ook de defensieve belegger zijn gading vinden bij een onlinebeursmakelaar.

(mon argent) - Alleen heeft die defensieve belegger heel andere noden dan zijn actieve tegenhanger. Zo zal een defensieve belegger geen toevlucht nemen tot ‘afgeleide producten’. Dat zijn complexe financiële producten waarbij de koersenevolutie afhankelijk is van een onderliggende waarde, zoals aandelen of grondstoffen. Die producten zijn niet alleen vrij complex, ze zijn ook uiterst risicovol en stroken dus niet met het profiel van een defensieve belegger. Ook de toegang tot een meer exotische beursmarkt, zoals de Japanse, Australische of Hongaarse, is voor de defensieve belegger niet meteen een prioriteit. De defensieve belegger heeft in principe genoeg aan toegang tot de West-Europese (en in mindere mate ook de Noord-Amerikaanse) markt.

"Buy and hold"-strategie

“Die categorie van beleggers hanteert ook veeleer een ‘buy and hold’- strategie waarbij de bestaande activa op lange termijn worden aangehouden en waarbij het aantal transacties op jaarbasis eerder beperkt is. De transactiekosten zijn daarmee minder relevant dan voor de actieve belegger die jaarlijks een groot aantal transacties uitvoert”, vult Van Campenhout aan. Wat zijn de producten waar een defensieve belegger nood aan heeft? Relatief veilige spaar- en beleggingsproducten. De meeste defensieve beleggingsportefeuilles bestaan vooral uit obligaties, beleggingsfondsen en spaar en termijnrekeningen. Aandelen maken slechts een beperkt deel uit van de totale beleggingsportefeuille.

Brokers

Verrassend genoeg maken die producten niet bij alle onlinebrokers deel uit van het basisaanbod. Beleggers die nood hebben aan een spaar-en termijnrekening, verzekeringsproducten, obligaties, aandelenenfondsen, kunnen daarvoor terecht bij 3 brokers: Fortuneo, Deutsche Bank en Keytrade.Doorhetaanbodvan obligatiesenfondsen kan de defensieve belegger ook nog terecht bij BinckBank, maar die instelling biedt wel geen spaar- en termijnrekening. Met slechts 40 beschikbare fondsen zal het fondsenaanbod van Fortuneo voor de doorsnee fondsenbelegger wat mager uitvallen. Keytrade biedt toegang tot 400 fondsen, bij Deutsche Bank zijn er dat 1.600.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud