Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Beperk kosten bij begin nieuwe schooljaar

De schoolpremie kan de studiekosten van uw kinderen wat verlichten.
Advertentie

(netto) – Het aftellen is begonnen: binnen een viertal weken begint het nieuwe schooljaar… en moeten gezinnen weer meer uitgeven. Schoolkosten wegen zwaar door op het gezinsbudget. Gemiddeld kost een schooljaar 437 euro in de kleuterschool, 433 euro in de lagere school, 562 euro in het secundair onderwijs en 1.315 euro in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit de recentste studie van consumentenorganisatie OIVO.

Daarbovenop worden in de loop van het schooljaar uiteraard nog bijkomende kosten aangerekend (syllabi, fotokopieën, uitstappen, maaltijden, abonnementen, vervoer,...). In het hoger onderwijs loopt de gemiddelde kostprijs al gauw op tot 9.000 euro. U moet immers nog rekening houden met het inschrijvingsgeld, een kot, internetverbinding, enz.

Premies en toelagen om de factuur te verlichten

In augustus stort het kinderbijslagfonds een schoolpremie bovenop het kindergeld. Kinderen geboren tussen 1 juli 1984 en 30 juni 2009 die kinderbijslag genieten komen daarvoor in aanmerking. De premie wordt automatisch gestort. De ouders moeten dus geen aanvraag indienen.

De schoolpremie bedraagt:

  • 25,50 euro voor kinderen van 0 tot 5 jaar
  • 54,12 euro voor kinderen van 6 tot 11 jaar
  • 75,77 euro voor kinderen van 12 tot 17 jaar
  • 50,00 euro voor kinderen van 18 tot 25 jaar

Bovenop de schoolpremie kan u ook nog aanspraak maken op toelagen en andere studiebeurzen. De bedragen daarvan schommelen van gewest tot gewest. Zo ontvangt u in 2009 in het Vlaams Gewest

  • 82,16 euro voor een kind in de kleuterschool
  • tussen 92,43 euro en 184,86 euro voor een leerling uit de lagere school
  • tussen 115,12 euro en 1016,29 euro voor een (externe of interne) student in het secundair
  • van 225,94 euro tot 4.707,62 euro voor een kotstudent die in het hoger onderwijs is ingeschreven.

Om van een studietoelage te kunnen genieten, moet u aan bepaalde nationaliteits-, studie- en inkomensvoorwaarden voldoen. Klik hier voor de voorwaarden die recht geven op een toelage in de Franse Gemeenschap en hier voor de Vlaamse Gemeenschap.

Nieuw schooljaar voor krappe budgetten

Grootwarenhuizen stellen vast dat de grote aankopen in de maand juli plaatsvinden. Klein materiaal zoals balpennen en schriften wordt vaak gekocht als het schooljaar al begonnen is. De supermarkten trachten zo origineel mogelijk uit de hoek te komen om hun speciale aanbiedingen “Terug naar school” extra in de verf te zetten. Maar koop verantwoord door de prijzen met elkaar te vergelijken. Denk ook eens aan de huismerken. Volgens de krant La Dernière Heure kan u tot 50 procent besparen door het huismerk van de supermarkt of witte producten te kopen en merknamen of modeproducten links te laten liggen. U kan uw kaften, schriften of boekentas daarna nog altijd een persoonlijke toets geven. En laat u ook niet verleiden door het allernieuwste model. En ook: heeft uw kind dat rekentoestel met 100 verschillende functies wel echt nodig?

Het nieuwe schooljaar is ook de gelegenheid om uw kinderen bewust te maken van het milieu. Aarzel dus niet hen ecologische alternatieven voor te stellen die minder duur zijn dan de grote merken.

50 procent korting op uw MIVB-abonnement

De Franstalige gemeenschap heeft beslist studenten 50 procent korting te geven op hun schoolabonnement van de MIVB. De korting geldt voor alle studenten tussen 12 en 24 jaar en wordt meteen toegekend bij de aankoop van een abonnement. Studenten die ingeschreven zijn aan een hogeschool of universiteit die aangesloten is bij de vzw Quartier Latin, hebben trouwens recht op een schoolabonnement voor 45 euro. Let wel: er wordt slechts een beperkt aantal van die abonnementen toegekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud