Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Gratis op kot, het kan!

Als eerste in België stelt de vzw 'Un toit, deux âges' (Eén dak, twee leeftijden) studenten voor om gratis bij een bejaarde in te wonen in ruil voor hulp in het huishouden.

(netto) – De laatste 4 à 5 jaar hebben de koten elk jaar meer succes. Dat valt op op de site van de Université Catholique van Louvain-La-Neuve. Volgens Xavier Renders, de vicerector voor studentenzaken, heeft dit fenomeen meerdere oorzaken: "Steeds meer studenten doen een aanvraag voor een kot. Vroeger was dat 1 op de 2, nu al 6 of 7 op de 10. Ik zie meerdere factoren: onze studenten zijn steeds internationaler. Gezinsrelaties veranderen ook. Als het thuis niet zo goed gaat, distantiëren jongeren zich door op kot te gaan. Het studentenleven kent ook een zekere vorm van aantrekkingskracht", zegt Renders in La Libre Belgique.

De situatie is van dien aard dat Louvain-La-Neuve spreekt over een schaarste aan huisvesting. Xavier Renders gaat dus noodgedwongen op zoek naar alternatieve oplossingen. Zo stelt hij de studenten voor op kot te gaan in grotere steden als Namen of Brussel en met het openbaar vervoer naar de universiteit te komen.

Geïsoleerde bejaarden bieden oplossing

In Brussel, en meer in het bijzonder in de gemeente Etterbeek, lost de overheid het probleem anders op. Die oplossing van de 'intergenerationele huisvesting' is ontwikkeld door de Franse vzw 'Un toit deux âges' en kan misschien ook studenten van andere universiteiten interesseren. Vooral als, zoals Xavier Renders benadrukte, het dagelijks gebruik van het openbaar vervoer geen probleem vormt.

Hoe zit het in elkaar? Een geïsoleerde oudere biedt gratis, of heel goedkoop, onderdak aan een student op voorwaarde dat de jongere hem geregeld gezelschap houdt en/of hulp verschaft voor bepaalde huishoudelijke taken, met uitzondering van elke thuiszorg of medische hulp. De vzw stelt 3 verschillende formules voor.

  • 'Gratis huisvesting met het engagement om 's avonds aanwezig te zijn bij de bejaarde'. Met andere woorden: de student moet vier avonden per week op zijn minst aanwezig zijn voor het avondeten en twee weekends per maand.

  • 'Goedkope huisvesting met engagement van regelmatige aanwezigheid en deelname in de taken'. Die formule houdt in dat de jongere de bejaarde helpt, bijvoorbeeld door zijn boodschappen te doen, te koken, hem wegwijs te maken in de nieuwe technologieën of hem naar de dokter te brengen. Dat alles natuurlijk binnen de mate van beschikbaarheid van de jongere. In dat geval schommelt de huurprijs tussen 50 en 80 euro per maand.

  • 'Huisvesting met huur zonder enig engagement'. In deze gevallen wordt de bejaarde geacht nog 'jong' en perfect zelfstandig te zijn. De gevraagde huur mag maximaal 300 euro bedragen, kosten inbegrepen.

'Gratis huisvesting met het engagement om 's avonds aanwezig te zijn bij de bejaarde'. Met andere woorden: de student moet vier avonden per week op zijn minst aanwezig zijn voor het avondeten en twee weekends per maand.

'Goedkope huisvesting met engagement van regelmatige aanwezigheid en deelname in de taken'. Die formule houdt in dat de jongere de bejaarde helpt, bijvoorbeeld door zijn boodschappen te doen, te koken, hem wegwijs te maken in de nieuwe technologieën of hem naar de dokter te brengen. Dat alles natuurlijk binnen de mate van beschikbaarheid van de jongere. In dat geval schommelt de huurprijs tussen 50 en 80 euro per maand.

'Huisvesting met huur zonder enig engagement'. In deze gevallen wordt de bejaarde geacht nog 'jong' en perfect zelfstandig te zijn. De gevraagde huur mag maximaal 300 euro bedragen, kosten inbegrepen.

Let echter op als het huisvestingsprogramma u interesseert, de vzw rekent u ook kosten aan: 10 euro om een dossier te openen, 300 euro jaarlijkse bijdrage voor de twee eerste formules en 180 euro voor de laatste formule.

12.000 euro per jaar om te studeren

Ook al kunnen de twee eerste formules vrij dwingend lijken, het is een fantastische manier om te besparen, zeker niet te verwaarlozen in het licht van de totale kostprijs van hogere studies. Volgens de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en de Fédération des Etudiants Francophones (FEF) geven studenten die niet op kot gaan, over het algemeen tussen 6.000 en 7.000 euro uit in de loop van een academiejaar. Voor wie wel op kot gaat, is de rekening uiteraard nog meer gepeperd. Dan kan die oplopen tot 12.000 euro. U kan er meer over lezen in ons artikel: 'Wat kosten hogere studies echt?'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud