Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kies het beste moment om aankopen te doen

Wie zijn aankopen steevast doet in een opwelling, betaalt daar vaak een hoge prijs voor. Nochtans kan je fors besparen door voor tal van producten je moment van aankoop zorgvuldig uit te kiezen.

(netto/investopedia) – Om koopjes te doen hoef je niet altijd te wachten op de soldenperiode. Zo zijn voor uiteenlopende producten de prijzen gekoppeld aan bepaalde momenten. Eens je die hebt achterhaald, kan je je slag slaan.

Het kan sowieso geen kwaad om rekening te houden met enkele algemene regels die gelden voor tal van producten. Zo is het heel vaak een slecht idee om een product te kopen dat nog maar net werd gelanceerd. Slimme marketeers doen hun best een hype te creëren (denk maar aan de iPhone of de Blackberry) waardoor mensen van bij het begin staan te drummen om de nieuwigheid in handen te krijgen. De gevolgen voor de prijs laten zich al raden.

Toch kan je bij de lancering van een nieuw product of model je voordeel doen… als je het oude model koopt. Die regel geldt trouwens niet enkel voor elektronica, maar ook voor auto's, wasmachines, droogkasten,… Van zodra de nieuwe modellen arriveren moeten winkeliers immers plaats zoeken voor de nieuwe serie en dan zijn ze die oude modellen liever kwijt dan rijk. Neem daar nog eens bij dat consumenten sowieso niet bereid zijn diep in hun portemonnee te tasten voor een oud model, en de kans op grote kortingen wordt wel heel groot.

Maar welke periodes kan je maar beter in het achterhoofd houden als je op zoek bent naar koopjes?

Elektronica

Het allernieuwste snufje kopen kost sowieso handenvol geld. Wie daarentegen genoeg geduld aan de dag legt, kan zijn voordeel doen. Voor veel elektronicatoestellen daalt de prijs immers fors na één of twee jaar. Daarnaast doe je er ook niet slecht aan de Europese technologiebeurs CeBit af te wachten. Die loopt elk jaar in maart en steevast worden daar de nieuwste snufjes gepresenteerd. Dat is met andere woorden het uitgelezen moment om een oud model op te kop te tikken.

Meubels

Wie goede zaakjes wil doen, wacht beter de bouw- of interieursalons af (Batibouw, Cocoon,…). Op dergelijke salons wordt vaak met voordelige tarieven gegoocheld. Bovendien zijn die vaak geldig tot het einde van de maand waarin het salon plaatsvindt.

Verwarming of airco

Wil je zo voordelig mogelijk een verwamingsinstallatie of airco kopen? Dan kan je maar beter rekening houden met de seizoenen. Een airco koop je best aan het begin van de herfst of het einde van de winter. Op die momenten is de vraag naar dergelijke installaties immers het kleinst. De installatie van verwarming is dan weer het goedkoopst op het einde van de zomer of het begin van de lente. Aankopen in volle zomer of winter zijn te mijden: dan hebben installateurs hun handen vol met installaties of andere onderhoudswerken waardoor de prijs tijdens die periodes hoger ligt.

Huishoudtoestellen

Ook hier kan je beter wachten tot er een nieuw model op de markt komt… en het oudere goedkoper wordt. Vraag daarom aan de verkoper wanneer een nieuw model wordt verwacht. Bij sommige toestellen moet je er wel rekening mee houden dat een ouder model misschien meer energie zal verbruiken. Ook dat moet je natuurlijk in rekening brengen.

De levensduur van huishoudtoestellen laat alvast toe om je tijd te nemen om uit te kijken naar een nieuw koopje. Microgolfovens en airco-installaties gaan gemiddeld 8 tot 12 jaar mee, voor koelkasten, vaatwas- en afwasmachines en droogkasten is dat tussen 10 en 15 jaar. Kookfornuisen kunnen vaak de kaap van 15 jaar overschrijden.

Vakantie

Het hoogseizoen mijden is de boodschap. Het loont altijd de moeite om in de zomer uit te kijken naar bestemmingen die dan niet populair zijn (zoals bijvoorbeeld skigebieden). Hetzelfde geldt natuurlijk voor typische zomerbestemmingen die in de winter maar weinig in trek zijn.

Auto

Door de economische crisis is het niet moeilijk om korting te krijgen als je een auto koopt. Op het autosalon (van 17 tot 25 januari) wordt daar ongetwijfeld nog een schepje bovenop gedaan. Ook hier geldt de regel: kies voor een oud model op een moment dat autobouwers een nieuw model lanceren.

Vastgoed

Ook de vastgoedmarkt ontsnapt niet aan de gevolgen van de crisis. Op verschillende plekken zijn er dan ook koopjes te doen. Maar niet enkel de plaats, ook het tijdstip waarop je een aankoop doet, kan de prijs mee bepalen. Het meest gunstige moment is vanaf het einde van de zomer tot het einde van de winter. Dat is immers de periode waarin mensen het minst geneigd zijn te verhuizen (net terug uit vakantie, oudjaar, het schooljaar dat net begint,…) en de vraag dus minder hoog is. Verkopen doe je best in de lente of de zomer. Doordat de dagen weer langer worden, voelen mensen zich beter in hun vel en laten ze zich makkelijker verleiden tot een aankoop. Tijdens die periode vallen gebreken aan verwarming of isolatie ook minder op.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud