Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Solliciteren zonder dat je baas het weet

Als je aan het solliciteren bent, wil je liever niet dat je baas dat weet. Toch kan je cv altijd nog via het internet op het bureau van je chef belanden. Hoe kun je stiekem solliciteren zonder dat je baas er achter komt?
Als je niet wilt dat je baas er achter komt dat je aan het solliciteren bent, pas je beter op met het internet. Neem geen risico en maak je cv anoniem.

Video: Ook als je stiekem solliciteert kun je in vreemde situaties terecht komen.

(m24/intermediair.nl) - Het is zo stom en toch gebeurt het nog vaker dan je denkt: collega's die op het werk hun cv op de printer laten liggen en zo verraden dat ze op zoek zijn naar een nieuwe job.

Wie zijn zoektocht geheim wil houden, denkt beter twee keer na voordat je gebruik maakt van een vacaturesite. Werkgevers, misschien ook je huidige, houden goed bij welke cv's er online komen. Internet vergroot de kansen alleen maar om betrapt te worden, met alle gevolgen van dien: "Als je baas er achter komt dat je aan het solliciteren bent, kan hij eisen dat je vertrekt of je bepaalde taken ontnemen", zegt Jack van Minden, psycholoog en auteur van het boek 'Alles over solliciteren op het internet'.

Zo gevonden

Een website als Vacature.com ontvangt dagelijks duizenden cv's van mensen die een (andere) baan zoeken. Werkgevers kunnen, als ze er voor betalen, de databank met al die dossiers van sollicitanten bekijken. Jouw cv kan heel simpel gevonden worden. Misschien wel per ongeluk, omdat je baas medewerkers zoekt met hetzelfde profiel als jij.

Dan zijn er nog de 'alertmails', waar een bedrijf zich op kan abonneren. Iedere keer als er een cv online komt met de naam van het bedrijf er in, wordt er een bericht verstuurd. En ten slotte zijn er de hele actieve chefs die handmatig controleren in welke curriculum vitae's de bedrijfsnaam voorkomt.

Stiekem of niet?

Het klinkt logisch: je hebt werk, maar je zoekt een andere baan en dus hou je dat geheim. Toch kan het ook voordeel opleveren als je open kaart speelt:

Je kunt bijvoorbeeld samen met je baas kijken of er alternatieven zijn binnen het bedrijf. Lukt dat niet, dan kan hij via zijn netwerk een andere job voor je proberen te vinden.

Let wel: deze methode werkt niet als je baas bij andere mensen die eerlijk waren, helemaal over de rooie is gegaan. Dan kun je het misschien beter stilhouden.

Anoniem

Wie niet betrapt wil worden op het internet, kan zijn cv natuurlijk anonimiseren. Met andere woorden: naast je persoonsgegevens kun je ook de naam van je huidige werkgever weglaten. Het maakt werkgevers vaak niet uit bij welk bedrijf je hebt gewerkt, wel hoe groot het is en of het tot de top behoort.

Helaas heeft deze 'veilige' methode twee grote nadelen:

  • 1. Werkgevers laten de anonieme cv's nogal eens links liggen. Soms omdat het mensen kunnen zijn die al binnen het bedrijf werken, maar vooral ook omdat deze sollicitanten meestal niet reageren. "Veel mensen zetten hun cv anoniem online om te kijken hoe ze in de markt liggen. Als er een aanbod komt, hebben ze hun doel bereikt en reageren ze niet", zo vertelt Ben Holewijn van wervings en selectiebureau New People.
  • 2. Je kunt er juist goede banen door mislopen. Het gebeurt regelmatig dat bedrijven personeel 'wegkapen' bij de concurrent. Als jij anoniem blijft op die vacaturesites kunnen ze je natuurlijk ook nooit vinden.

Betrapt

Ruim driekwart van de bezoeken aan vacaturesites gebeurt tussen negen en vijf uur, tijdens werktijd dus. De kans dat je betrapt wordt is groot, volgens sollicitatiecoach Inge Lemmens. "Er zijn werkgevers die het internetgedrag van hun werknemers controleren en er zo achter komen dat iemand wel heel veel surft naar bepaalde sites. Of je baas staat plotseling achter je als je zo'n vacaturesite hebt geopend. Dan heb je toch wel iets uit te leggen."

Het is kortom erg moeilijk om al je sporen uit te wissen van die zoektocht naar een nieuwe job. Als je het geheim wilt houden, speel het spel dan netjes en ga er mee aan de slag in je eigen tijd. Mocht je baas toch een keer jouw cv op zijn bureau hebben liggen, dan kan de smoes van sollicitatiecoach Lemmens misschien nog helpen. "Ik heb mijn cv niet online gezet om een nieuwe baan te zoeken. U moet het zien als flirten: ik zet mijzelf in de etalage en kijk wat er gebeurt."

Verdien jij peanuts of echt geld?

Doe nu mee aan de Grote Salarisenquête en verdubbel je maandloon!

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud