Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Spaarboekje is weer de moeite

Rabobank.be, de internetbank die al geruime tijd promotie voert met haar hoge basisrente, pleit voor het verder mogen optrekken van de basisrentevoet.
Gaan we naar de 5 procent?

(m24/tijd) – De maximale rentevoet voor een spaarboekje is wettelijk vastgelegd op vier procent. Rabobank was aanvankelijk één van de weinige die deze basisrente aanbood, maar ziet de concurrentie toenemen. Eerder deze week kwam bijvoorbeeld ING met een basisrentevoet van vier procent op haar online-spaarrekening.

Dat ook de grootbanken uitpakken met een hogere rente, is niet zo verwonderlijk. Hoewel tegoeden op spaarboekjes bijna onmiddellijk opvraagbaar zijn, blijft een belangrijk deel van de inlagen een langere periode staan. Daarom baseren banken de rente op spaarboekjes niet alleen op de korte rente, maar houden ze ook rekening met marktrentes op langere termijn. En die noteren vrij hoog. Zo steeg het rendement van Belgische staatsobligaties deze week nog tot 4,78 procent, het hoogste niveau in zes jaar.

Tijdelijke acties

Steeds meer nichebanken bekampen elkaar met een hogere getrouwheids- en aangroeipremie. Maar vaak gaat het om tijdelijke initiatieven, die bovendien enkel gelden voor nieuwe spaarinlagen of voor geld dat gedurende een bepaalde periode blijft staan. "Deze ondoorzichtige premievoorwaarden komen de spaarder niet ten goede. Wij willen graag onze belofte van permanent hoge basisrente zonder voorwaarden behouden", zegt Rabobank.

Reynders wil verhoging basisrente
Minister van Financiën Didier Reynders (MR) is voorstander van een verhoging van de basisrente van 4 procent op spaarboekjes. Voor hij daarover een beslissing neemt, wil hij wem eerst de sector raadplegen. Hij gaat ook advies vragen aan de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) en de Nationale Bank van België.

5 procent

Deutsche Bank steunt alvast het initiatief van Rabobank. "Het is evident dat Deutsche Bank voor een wijziging van de wetgeving is om bijvoorbeeld te komen tot 5 procent", vertelt woordvoerder Hans Mariën. Deutsche Bank kondigt overigens aan dat ze bovenop de basisrente van 4 procent, 1 procent getrouwheidspremie op jaarbasis aanbiedt. De kasbonrente bij Deutsche Bank wordt ook verhoogd tot 5 procent op bons met een looptijd van 1, 2, 3, 4 of 5 jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud